Dat verklaart Raymond Garnier van Cross Media Ventures, dat de streams distribueert, tegenover Webwereld. Volgens Garnier zal dit de komende tijd wel afvlakken omdat veel kijkers op vakantie gaan en het met name mensen zijn die op hun werk kijken.

De piek ligt dagelijks rond 15:30 uur. Op piekmomenten kijken er zo'n 26.000 mensen tegelijk, volgens Garnier. "Wat wel grappig is om te zien, is dat de mensen in het onderwijs, die via Surfnet kijken, om 15:15 uur afhaken en de mensen bij Xs4all om 15:45 uur. De rest kijkt tot 17:30 uur", aldus de de Cross Media Ventures-directeur. "Vanaf dat tijdstip zie je een stijging bij Chello en Casema. Dat zijn de thuiskijkers."

Volgens Garnier bevindt een kwart van de dagelijke kijkers zich in het onderwijs, dat is te zien aan de Surfnet-verbindingen. De rest kijkt thuis of op het werk. Volgens Garnier is de verhouding 90 procent werk-kijkers en 10 procent thuis-kijkers. Het bedrijf noemt de wielerfans die in de baas zijn tijd kijken dan ook gekscherend 'de niet-werkers'.

Verbindingsproblemen

Overigens bevestigt Garnier berichten van woensdag dat providers kampen met verbindingsproblemen. Er doen zich met name problemen voor bij Tele2, KPN Zakelijk en Tiscali", aldus Garnier.

Volgens hem zijn de providers niet bereid om de problemen te verhelpen door meer bandbreedte te creëren. "Tele2 en Tiscali zijn met omschakelingen bezig als gevolg van overnames en bij KPN Zakelijk lijkt het geen prioriteit te hebben", aldus Garnier. Tele2 is echter van mening dat Garnier zelf verantwoordelijk is voor een goede verbinding. "Tele2 vindt dat de verantwoordelijkheid voor voldoende bandbreedte bij de distributeur ligt. Het is immers in zijn belang dat de beelden goed verspreid worden", zo verklaart Tele2-woordvoerder Remco Meerstra tegenover Webwereld.

Er zouden in tegenstelling tot eerdere berichten geen problemen zijn bij de verbinding met Chello. "Als gebruikers van Chello problemen ondervinden, komt dat wellicht doordat hun abonnement niet voldoende bandbreedte biedt", aldus Garnier. De gemelde problemen bij Multikabel zijn volgens Garnier ook niet te wijten aan zijn bedrijf. "Dat kan helemaal niet, want Multikabel streamt de beelden van Nederland 1, waaronder de Tour de France, zelf. De problemen moeten daar dus ook liggen".