Spyware is een groeiend probleem, zo blijkt telkens weer uit onderzoeken. Volgens recent onderzoek van IDC zou inmiddels 67 procent van alle computers besmet zijn met enige vorm van spyware. In bepaalde gevallen zijn computers zelfs geïnfecteerd met honderden verschillende spyware-programma's.

Voor consumenten en bedrijven is dit uiteraard heel vervelend, voor beveiligingsbedrijven valt er veel geld te verdienen. In dit licht moet de overname van Intermute worden gezien. Eerder nam concurrent Computer Associates al Pestpatrol over, een andere specialist in het verwijderen van spyware.

Trend Micro zal de techniek van Intermute integreren in zijn huidige beveiligingsoplossingen, zowel voor consumenten als voor bedrijven. Met zijn huidige pakket aan diensten kon Trend Micro naar eigen zeggen onvoldoende het gevecht aangaan met spyware. "Spyware blijft zich ontwikkelen en is zeer schadelijk. Maar niet alle vormen van spyware kunnen behandeld worden als wormen en virussen', zo stelt Eva Chen, ceo en medeoprichter van Trend Micro, in een verklaring.

De overname moet overigens nog wel worden goedgekeurd door de toezichthoudende instanties.