Vooral de prijzen van de mainstream en zwaardere desktops en notebooks is de laatste maanden gestegen. Dat komt onder meer door door het gebruik van de nieuwere Intel-processoren zoals de i3, i5 en i7, zegt Marcel Joosten, commercieel manager bij de in ict en elektronica gespecialiseerde webwinkel Central Point. “Ook door de komst van Windows7 als besturingssysteem zien we dat de desktops en notebooks op volledige specs worden uitgevoerd, dus met 4 GB geheugen en grotere (ssd) schijven”, vertelt hij aan Webwereld.

In de Verenigde Staten was de gemiddelde prijs voor een pc dit jaar 615 dollar, ten opzichte van 580 dollar vorig jaar. Dat was een absolute bodemprijs in de historie van de pc, stelt onderzoeksfirma NPD Group. Het dieptepunt markeerde een jarenlange prijzenslag in de pc-industrie. In Nederland zag Joosten over diezelfde periode de gemiddelde prijs stijgen van 379 naar 449 euro, zonder btw.

Tegen de elektronicatrend in

NDP noemt de prijsstijging opvallend, gezien de steeds maar weer dalende prijzen in de gehele elektronica-industrie, zoals bij platte tv’s. De stijging van de gemiddelde computerprijs komt door twee factoren: de high end notenooks zijn zeer gewild en Apple verkoopt meer (duurdere) computers. Niettemin zegt Joosten dat er nog steeds een prijzenslag wordt uitgevochten, maar dan in het allerlaagste segment. “Aan de onderkant van de markt woedt juist een gevecht om de laagste in prijs”, zegt hij, “waarbij de wat oudere dual core processors worden ingezet, of zelfs nog Celeron M.”

Joosten ziet daarin een streefprijs van 299 euro ex btw. “Acer heeft nu bijvoorbeeld een model voor 304 euro en HP een model voor 314 euro.” Daarmee benaderen die modellen de prijzen van de wat duurdere netbooks, terwijl ze daarmee vergeleken grotere beeldschermen hebben, van 11 tot en met 15 inch, en snellere processoren.

Verder dalen niet meer mogelijk

Volgens Stephen Baker, analist bij NPD, benaderen die low-end computers nu vrijwel de productieprijs en is er in zijn ogen geen verdere daling meer mogelijk. Volgens ceo Paul Otellini van Intel is het zelfs zo dat de pc-industrie eindelijk zo volwassen wordt dat die zich niet meer hoeft te verlaten op prijsdumping. Lange tijd deed Intel daaraan mee, maar in de laatste vier kwartalen hield Intel de gemiddelde chipprijs op zijn minst stabiel of liet die zelfs stijgen.