De site piracydata.org is opgetuigd door een denktank van de George Mason University om wekelijks te laten zien hoe het staat met de legale beschikbaarheid van de populairste films. TorrentFreak publiceert elke week een top tien van de meest gedownloade films via BitTorrent en aan de hand van die lijst wordt er gekeken of er online streams, huur- of koopversies beschikbaar zijn.

Strijd contentmakers en zoekmachines

Drie van de tien films zijn sowieso niet beschikbaar, zes zijn wel in digitale versie te koop, maar geen enkele is terug te vinden op een legale streamingdienst. Dit zijn interessante data gezien de druk op zoekmachines om bijvoorbeeld torrentsites weg te drukken in resultaten. Als films niet op legale wijze beschikbaar zijn, wordt ‘illegaal’ opeens een zeer relevant zoekresultaat, beargumenteren de onderzoekers.

“Dat films niet digitaal beschikbaar zijn is geen excuus voor piraterij”, zegt projectlid Jerry Brito tegen politiek blog The Hill. “Maar het zou niet de taak moeten zijn van zoekmachines om hun methodes te wijzigen om de broek op te houden voor het bedrijfsmodel van een ander.” Volgens de onderzoekers geven de zoekmachines enkel de realiteit weer, in tegenstelling tot de boodschap van de contentindustrie dat bijvoorbeeld Google zijn algoritme aan moet passen.

De beschikbaarheid van de tien populairste films volgens TorrentFreak gedurende de afgelopen drie weken. Legale streams worden in het blauw weergegeven.

Bron: Piracydata.org