Dat meldt het universiteitsteam achter Tribler. De onderzoekers van onder meer de TU Delft en de Vrije Universiteit brachten dinsdag versie 4.5 van het p2p-programma Tribler uit voor Windows en Linux. De Mac-versie volgt nog. Een van de nieuwe onderdelen is het verbeterde Buddycast. Dit protocol zorgt ervoor dat er niet langer centrale servers nodig zijn om de bestandsoverdrachten te volgen. Met Buddycast zoeken de Tribler-clients bij elkaar naar torrentbestanden.

"Het heeft ons vele jaren gekost om een zoekinfrastructuur zonder centrale servers te maken die snel en efficiënt kan draaien. We denken dat BuddyCast vandaag de dag het meest efficiënte, schaalbare en robuuste algoritme is. Het is ook geschikt voor het toevoegen van trefwoorden en beoordelingen door gebruikers", zegt projectleider Johan Pouwelse tegen TorrentFreak.

Aanbod nog klein

Nadeel van het gebruik van trackers is dat de serverbeheerders door auteursrechthebbenden aansprakelijk gesteld kunnen worden. De hoeveelheid aangeboden bestanden via Tribler is vooralsnog veel kleiner dan die via populaire torrentsites.

Live p2p-video

Onderdeel van het softwarepakket is ook de SwarmPlayer, waarmee het mogelijk is live video via P2P te streamen, zonder het gebruik van een enkele centrale server.

De volgende zet met de SwarmPlayer is volgens Pouwelse een browserplug-in. "Deze moet volledige integratie met de browser bieden, net zoals Flash. Je krijgt niet langer een pop-upscherm", aldus Pouwelse tegen Webwereld.

Het team achter Tribler ontving eerder onder meer geld van de Europese Unie.