Een groep onderzoekers van de TU Delft heeft een methode bedacht om de downloadsnelheid van Bittorrent te verhogen. In hun eigen Bittorrentclient Tribler, die al meer dan vijf jaar bestaat, introduceren de mannen Superior Seeding Standard. Dat is een techniek die gebruikers die het meeste delen, beloont.

Beloning voor uploaden

Het systeem is gebaseerd op de manier waarop besloten torrentsites een minimale up- en downloadratio van hun gebruikers bijhouden. De onderzoekers hebben de effectiviteit van die besloten trackers minutieus geanalyseerd. Zo vonden zij uit dat de vereiste ratio inderdaad zorgt voor een hogere downloadsnelheid maar ook gebruikers met een lage bandbreedte discrimineren.

Daarom pleit het onderzoeksteam in een paper voor een nieuwe standaard die Bittorrent-gebruikers beloont voor hun uploadgedrag. Maar dan zonder mensen af te rekenen op hun verbindingssnelheid. Het algoritme kijkt dus niet alleen naar de ratio maar kijkt naar hoeveel moeite er gedaan is om een bepaald uploadratio te halen.

Niet alleen megabytes

Hoofdonderzoeker Johan Pouwelse legt aan Webwereld uit dat dit nog best moeilijk is. Er wordt niet alleen naar het aantal megabytes gekeken maar ook naar de tijd dat mensen een torrent aan het uploaden zijn. Dan moet het algoritme bovendien de juiste regels gebruiken om bepaalde gebruikers de juiste prioriteit te geven.

De Delftenaren deden verschillende experimenten met de Superior Seeding Standard. Daaruit kwam naar voren dat de downloadsnelheden voor mensen die behoorlijk delen op Bittorrent significant vooruit gaan. De resultaten geven volgens de paper aan dat het systeem veel eerlijker is voor sociale gebruikers van Bittorrent dan het klassieke algoritme.

Gedrag veranderen

Pouwelse hoopt uiteindelijk dat dit beloningssysteem het gedrag van mensen kan veranderen. “Torrents van een halfjaar of een jaar zijn nu al stokoud. Wij hopen dat Torrents door dit systeem veel langer actief blijven", zegt hij. De onderzoeker hoopt dat door het algoritme Torrents enkele jaren actief blijven, zoals op besloten trackers.

Tribler werkte al langer volledig decentraal, zonder tracker dus. Ook dit nieuwe systeem heeft geen tracker nodig. Pouwelse geeft aan dat het daardoor langer duurde om het systeem te bouwen maar dat het gebrek aan een privétracker wel een hoop voordelen geeft. “Je mist een hoop gedoe", meent hij, zoals het beheer van een tracker.