Essentieel verschil met Bittorrent is volgens de onderzoekers de sociale component. Gebruikers kunnen elkaar eenvoudig aanbevelingen doen, net als bij bijvoorbeeld Amazon. Ook zal het veel eenvoudiger zijn vriendennetwerken op te bouwen op basis van voorkeuren, zo blijkt tijdens de officiële presentatie van het programma vrijdag in Amsterdam.

Een andere belangrijke verbetering ten opzichte van huidige p2p-programma's is de zogeheten download-booster, zo legt Johan Pouwelse, een van de krachten achter het project, uit. "Bij Bittorrent is de upload-capaciteit van internetters de bottleneck. Hierdoor wordt direct ook de downloadsnelheid beperkt."

Bij Tribler wordt dit probleem omzeild met de mogelijkheid om vrienden (helpers) in te zetten die tijdelijk upload-capaciteit doneren op het moment dat zij zelf niet downloaden. Het achterliggende idee is uiteraard dat je meer vrienden maakt hoe meer je aan het netwerk bijdraagt in de vorm van het beschikbaar stellen van bandbreedte of nieuwe content.

Belangstelling

Bij verschillende publieke omroepverenigingen, commerciële tv-zenders en kabel- en telecommunicatiebedrijven bestaat op dit moment al een levendige interesse voor de distributie van tv-programma's via internet. Hierbij wordt in de huidige opzet nog gebruik gemaakt wordt van centraal opgestelde computersystemen.

Het voordeel van p2p voor omroepen is dat deze methode het bijna kosteloos uitzenden van tv-programma's mogelijk maakt. Bovendien garandeert deze methode een veel directere koppeling van de programmamakers met de kijkers, aldus het Tribler-team.

"Als de publieke omroepen gebruik zouden maken van p2p-technologie, dan horen de hoge kosten voor datadistributie, zoals onlangs bij de Olympische Spelen, tot het verleden", aldus Pouwelse.

Bij deze wijze van uitzenden is het overigens van belang om zorgvuldig om te gaan met de rechten die rusten op het beeldmateriaal, zo beseffen de onderzoekers. Het gebruik van Creative Commons licenties vormt in hun ogen een mogelijke oplossing voor een aantal juridische knelpunten.

Niet af

Pouwelse benadrukt in zijn presentatie dat de software nog lang niet af is. Het downloaden van bestanden geeft geen problemen, maar aan de streaming-poot moet volgens hem nog flink gesleuteld worden. Na de zomer hoopt Tribler een versie te kunnen aanbieden met goede streaming-mogelijkheden.

De Publieke Omroep toonde eerder al interesse in de software en gaat nu een testtraject in. Dinsdag ondertekenen de partijen tijdens een uitzending van Radio 1 een intentieverklaring, die overigens vrijdag al werd uitgesproken.

"Op dit moment hebben we nog geen goed beeld van het aantal en soort programma's die we binnen de proef beschikbaar gaan stellen", zo stelt William Valkenburg van de Publieke Omroep. "Er zijn wel wat losse toezeggingen, maar de echte omroepbrede inventarisatie moet nog plaatsvinden. Voor omroepen is natuurlijk van belang inzicht te krijgen in de consequenties van deelname binnen zo'n proef, voordat ze kunnen beslissen welke programma's onder welke voorwaarden beschikbaar kunnen worden gesteld."

Volgens Erwin Blom van de VPRO is de belangrijkste vraag wat wat mensen met de inhoud van de omroepen gaan doen. "Wat is populair en wat niet? Wat werkt en wat niet? Hoelang wordt er naar een programma gekeken oftewel: wat is een ideale lengte? Daar kunnen we van leren en dat helpt ons bij het maken van keuzes en maken van plannen. Johan Pouwelse belooft dat dat allemaal kan met Tribler", aldus Blom op zijn blog.