De agressieve patenttrol MPHJ die de halve zakelijke wereld onder druk zet met een octrooi op scan-to-mail-functionaliteit, is op de radar gekomen van waakhond FTC. De trol moet gedacht hebben dat de aanval de beste verdediging is en is een rechtszaak gestart tegen deze Amerikaanse toezichthouder. Deze zou de grondrechten van MPHJ schenden.

Afpersing = vrijheid van meningsuiting

De FTC kondigde in december aan een zaak aanhangig te maken tegen het patentbedrijf voor diens brievencampagne wat door velen gezien wordt als een grootschalige afpersingstactiek, zo meldt Ars Technica. De trol zegt nu dat de FTC zijn boekje te buiten gaat. Volgens het bedrijf is zou dit betekenen dat octrooihouders niet zomaar meer brieven mogen sturen, tenzij van tevoren duidelijk is dat er een rechtszaak is gestart. Dat zou indruisen tegen het beginsel van vrijheid van meningsuiting.

MPHJ gebruikt een imposant interregionaal netwerk om bedrijven onder druk te zetten om een licentie af te nemen op een scan-to-mail-functionaliteit. De deal die het bedrijf heeft gemaakt met producenten van multifunctionals, zoals Canon en Sharp, geldt niet voor diens klanten. Elk bedrijf dat zo'n grote printmachine met scanfunctionaliteit gebruikt, is zo een legitiem doelwit.