Microsoft had daarvoor het Nieuwegeins Business Center (NBC) omgetoverd tot een olympische decor. Bijna tweeduizend geïnteresseerden waren op de 'IT Herolympics' afgekomen om te zien hoe de drie nieuwelingen met trompetten en vlaggen werden binnengehaald. Tijdens aparte sessies en hands-on labs konden de bezoekers vervolgens verder de diepte induiken. Of op het 'olympisch dorp' kennismaken met partners van Microsoft. Aan show en krachttaal kortom geen gebrek.

WS2008 in 60 minuten

Na het plenaire gedeelte gaven technologieadviseurs Daniël van Soest en Tony Krijnen een overzicht van Windows Server 2008 in zestig minuten. En de vaart zat er inderdaad lekker in. Aan bod kwamen onder andere Server Core, PowerShell, Hyper-V, IIS 7, de Read-only Domain Controller, Network Access Protection en verbeteringen op securitygebied. 'Cool toch?', vroeg Van Soest regelmatig aan het publiek. 'Hier word ik heel blij van!'

Een eerste punt waar Van Soest heel blij van werd, is de installatie van de server die je in drie stappen kunt afhandelen. Wat daarbij volgens Van Soest handig is, is dat je de productcode achteraf kunt invoeren. Ook kun je tijdens de installatie een random servernaam laten toekennen en deze bijvoorbeeld via de commando's 'netsh' en 'netdom' later aanpassen.

Server Core

De twee heren stonden tijdens de presentatie langer stil bij Server Core, door Van Soest omschreven als 'Windows zonder windows'. Server Core is een kale versie van Windows Server 2008 waar je alleen de noodzakelijke rollen op installeert zoals web-, file- en printservices en die volledig wordt beheerd via een Command Line Interface.

'Zeg maar onze Linux-variant', grapte Van Soest. Een voordeel is dat Server Core hackers minder mogelijkheden biedt om het systeem aan te vallen. 'Maar pas wel op: je kunt Server Core niet upgraden naar een volledige Windows Server 2008 als je bijvoorbeeld Exchange wilt gaan draaien.'

Niet aanwezig in Server Core is PowerShell, door Microsoft omschreven als een 'nieuwe interactieve shell en interactieve taal'. PowerShell biedt de mogelijkheid om terugkerende beheertaken te automatiseren. De tool is volledig gebaseerd op het .NET-framework. 'Je kunt er eigenlijk alles mee doen wat ook met C++ kan', aldus Krijnen.

IIS 7

Krijnen stond daarna nog stil bij IIS 7 en benadrukte het modulaire karakter. In eerste instantie worden eigenlijk alleen de modulen geïnstalleerd die je nodig hebt voor het draaien van een website. Daarna kun je zelf nog extra modulen bijschakelen. Andere feature zijn de 'Web Management Service' voor beheer over http en de mogelijkheid om 'directory browsing' uit te schakelen.

De twee heren tipten ook nog wat WS 2008-zaken aan die voor bedrijven met bijkantoren interessant kunnen zijn. Een eerste punt is 'Restartable AD', waarbij Active Directory kan worden herstart terwijl andere zaken gewoon doordraaien. De Read-only Domain Controller (RODC) is een veilige methode om werknemers in bijkantoren beperkte beheerrechten te geven. De 'user secrets' zelf staan echter niet op de RODC maar op de Domain Controller op de centrale hub.

Op securitygebied zien we zaken terug die ook al in Windows Vista zaten, zoals BitLocker. De vraag is even wat BitLocker toevoegt in een datacenteromgeving en wat BitLocker voor de overhead betekent. Andere nieuwigheden zijn 'outbound filtering' en Network Access Protection, alhoewel Van Soest er de voorkeur aan gaf om NAP onder het kopje 'policy's' te scharen.

Op de policy servers kun je instellen aan welke policy's gebruikers die het netwerk op komen moeten voldoen. Wie aan de voorschriften voldoet krijgt netwerk toegang. Wie daar niet aan voldoet komt op een 'restricted network' waar de servers klaar staan om de client te patchen en updaten.