Die grote vissen krijgen in ieder geval een advocaat voor de kiezen, aldus adjunct-hoofdredacteur Gerbert van Loenen. Daaruit kan een rechtszaak voortkomen, of er wordt daarvóór geschikt. Trouw is het zat dat de eigen content wordt overgenomen door een hele hoop anderen die er vervolgens ook nog eens grof geld mee verdienen. Daarom nam het dagblad begin dit jaar auteursrechtenjager Cozzmoss in de arm en beloofde het stapels facturen de deur uit te doen. Die liggen inmiddels op de matten van de digitale contentdieven.

Volgens Van Loenen zijn de schendingen flink. "Er zitten bedirjven bij die stelselmatig en integraal onze content overnemen." Soms is er een minimale naamsvermelding, maar vaak staat die er niet bij. "Er zijn ook sites die niet alleen de naam weglaten, niet alleen de bron weglaten en integraal onze kopij overnemen, maar er ook nog eens geld voor vragen. Dus er zijn wel schendingen aan de hand die echt ernstig zijn."

100.000 euro

Trouw heeft inmiddels via Cozzmoss 100.000 euro gefactureerd bij de kleinere schenders en neemt de grotere nu op de korrel. Het einde is voorlopig nog niet in zicht. De de auteursrechtenjager zet nu facturen en advocaten in op basis van het doorlichten van de kopij uit een enkel kwartaal uit 2008. "We zijn nu bezig nog veel meer van onze productie van de afgelopen anderhalfjaar aan hen te leveren", zegt Van Loenen.

Cozzmoss laat software op de kopij los om het te controleren op auteursrechtschendingen. "We zijn van plan om gewoon door te gaan met Cozzmoss. Zij zullen altijd voor ons blijven waken", legt de adjunct uit. Hij verwacht dat "mensen op een gegeven moment doorhebben dat je de auteursrechten van Trouw moet respecteren". Het dagblad beschermt op deze manier ook de kopij van freelancers.

Kip met gouden eieren

Volgens Van Loenen is het structureel aanpakken van schenders van auteursrechten niet de kip met de gouden eieren voor de noodlijdende krantenindustrie. De bedragen die gefactureerd worden zijn geen pure winst voor Trouw. "Dat gaat natuurlijk grotendeels op aan de kosten die Cozzmoss hiermee maakt."

Van Loenen zegt per saldo in elk geval niks kwijt te zijn en dat elke winstbron welkom is."Ik denk dat dit aanpakken van schenders iets is dat anderhalf jaar lang een grote schaal heeft, en dan is dat voorbij. Het is niet iets waarvan wij nou denken heel erg rijk te worden."