Het P2P-Next project zal vier jaar lopen, en behelst onder meer een experiment met nieuwe media toepassingen die op een breed scala van apparaten moeten gaan draaien. Dit ambitieuze project leidt bij succesvolle testresultaten tot een open source platform waarmee gebruikers zelf live interactieve programma's kunnen verspreiden via hun computer of tv.

Volgende generatie internet-tv

Het onderzoeksproject heeft 14 miljoen euro subsidie van de EU binnengehaald uit het zogenaamde Zevende Kaderprogramma. Andere organisaties leggen in totaal nog vijf miljoen euro bij. Het consortium bestaat uit 21 industriële partners, omroepen, mediabedrijven en onderzoeksinstituten, waaronder de BBC, de European Broadcasting Union (EBU), Fabchannel en de universiteiten van Lancaster en Delft.

Het is de bedoeling dat gebruikers 'communities' gaan bouwen rondom hun favoriete programma, via een volledig gepersonaliseerd systeem. Deze technologie zou mogelijk zelfs ingebouwd kunnen worden in de video-on-demand diensten van de toekomst. Onderdeel van het project is één of meer praktijktesten tijdens grote omroepevenementen, zoals bijvoorbeeld het Eurovisie Songfestival.

Tribler loopt voorop

De TU Delft is met het open source p2p-programmaTribler de belangrijkste en leidende technologiepartner in het project, zo bevestigt Tribler-onderzoeker Jacco Taal met gepaste trots. "Wij zijn natuurlijk als TU Delft, met Tribler, al langer bezig met p2p. De meeste andere partijen hebben wat minder ervaring met p2p. Wij brengen de initiële kennis en technologie in."

Het is niet zo dat ze allemaal meegaan doen met Tribler, want dat blijft een TU Delft fenomeen, aldus de onderzoeker. "Maar het dient wel als technologische basis voor het onderzoeksproject. Andere partijen kunnen ermee aan de slag en zien wat er met p2p allemaal mogelijk is."

P2P-Next zal een aantal openstaande problemen aanpakken, die te maken hebben met het verspreiden van films en programma's via internet, waaronder technische en juridische zaken, regelgeving, beveiliging en commerciële belangen.

Naar een Europese standaard

Het ultieme doel is tot een Europese standaard voor de volgende generatie p2p-tv te komen. "Dat zou heel mooi zijn", aldus Taal. Vooral de EBU speelt hierbij een cruciale rol, omdat daar alle nationale publieke omroepen bij zijn aangesloten. Taal: "Als die met elkaar voor een bepaald platform kiezen, legt dat natuurlijk wel gewicht in de schaal."

Het staat nog niet vast wanneer de geplande grootschalige test zal worden uitgevoerd, maar 'zeker niet aan het einde' van het vierjarige project. Eerder ergens halverwege, zo bevestigt Taal, zodat er nog binnen het projectkader lessen uit getrokken kunnen worden.