Dat meldt Mininova, wereldwijd de meest populaire Bittorrent-site, op zijn weblog. De Technische Universiteit Delft gaat de komende tijd een proef doen met de zogeheten Swarm Player. Deze software moet torrent-downloads, zoals muziek en films, al na enkele seconden beginnen te streamen.

De open source Swarm Player, een project binnen het project rond Tribler, wordt volgens Mininova 'om meerdere redenen' alleen gebruikt met de zogeheten Featured-torrents. In deze sectie staan alleen bestanden waarvan de auteursrechthebbenden zelf toestemming hebben gegeven hun materiaal, zoals films en muziek, via Mininova te verspreiden. Al 330 uitgevers, vooral onbekende, hebben op deze manier bestanden via Mininova aangeboden.

Anonieme proefpersonen

De besloten beta-test van de Swarm Player start de komende weken. Mininova doet een oproep voor proefpersonen. Zij kunnen zich melden in het forum. Er worden statistieken verzameld door de testapplicatie, stelt de site, maar Mininova verzekert gebruikers dat er geen persoonlijke gegevens zullen worden doorgegeven. Mininova houdt geen logbestanden van bezoekers bij.

Volgens manager business development Niek van der Maas van Mininova zet de site voor de Featured-torrents nu gedeeltelijk ook eigen servers in. 'We hebben seedingservers die garanderen dat de downloads in deze sectie ook altijd snel werken. We hopen met ons content distributie platfom ook meer indie artiesten en producenten te trekken. Het is voor hen een goede manier om extra aandacht te krijgen zonder kosten', zegt Van der Maas, een van de Mininova-oprichters. De site wil binnenkort producenten van featured-torrents de mogelijkheid geven deze aan te bieden op een pagina met een eigen vormgeving.

Recent startte ook Bitlet met een Java-applet die het binnenhalen van muziektorrents tijdens het luisteren mogelijk maakt.

19 miljoen euro

De TU Delft is al enkele jaren samen met de Vrije Universteit bezig met het ontwikkelen van de p2p-software Tribler. Mininova, opgericht in 2005, trekt inmiddels meer bezoekers van The Pirate Bay, zo'n 2,5 miljoen per dag.

Vorige maand kreeg een pan-Europees consortium, geleid door de TU Delft, van de EU 19 miljoen euro voor onderzoek naar p2p-tv. Het P2P-Next project zal vier jaar lopen, en behelst onder meer een experiment met nieuwe media toepassingen die op een breed scala van apparaten moeten gaan draaien. Het doel is een open source platform waarmee gebruikers zelf live interactieve programma's kunnen verspreiden via hun computer of tv.