In april had chipproducent Intel de universiteiten opgeroepen om een laptop zonder accu of netspanning een uur lang te laten werken. Een jury beoordeelde de oplossingen van Nederland, België, Italië, Ierland en Spanje op verschillende criteria: van milieuvriendelijkheid tot commerciële levensvatbaarheid.

Fietspedalen

Studenten uit Madrid wonnen de hoofdprijs van deze Competition On Renewable Energy (CORE): een bedrag van 10.000 dollar, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Zij ontwikkelden een systeem dat gebruikmaakt van fietspedalen.

Het Italiaanse team vond een manier om de laptop op waterstof te laten lopen, terwijl de Nederlanders een mechaniek toonden dat via op en neer trappen twee dynamo's kan aandrijven. Beide teams wonnen hiermee een laptop.

Beeldscherm opgeblazen

TU-docent Arjen Jansen vertelde Computable dat de studenten de meeste moeite hadden met het elektrische gedeelte van het ontwerp. "Met name het gelijkrichten van de wisselspanning van de dynamo's is lastig. Tijdens het ontwerp van het prototype hebben we een beeldscherm opgeblazen en er is twee keer een condensator doorgebrand."