Tulip heeft de zaak tegen Dell vrijdag bij een Amerikaanse districtsrechtbank aanhangig gemaakt. Dell – 's werelds op een na grootste computermaker – zou de afgelopen drie jaar gebruik hebben gemaakt van een patent dat Tulip in 1997 verwierf. Zonder daarvoor te betalen.

"Dell heeft inbreuk gemaakt op het patent en doet dat nog steeds", zo zegt Tulips CEO Jip van den Berg. "Het is gebruikelijk in de computerbranche dat er royalties worden betaald voor het gebruik van dergelijke patenten."

Volgens Van den Berg betalen andere bedrijven wel aan Tulip voor het patent. Hij wil niet zeggen welke dat zijn. De Nederlandse computerbouwer – die midden in een reorganisatie is in een poging te overleven – heeft het afgelopen jaar getracht de zaak met Dell te schikken, maar dat is duidelijk niet gelukt.

Het is niet bekend om wat voor bedrag het gaat waar Tulip recht op denkt te hebben. Wel wil Van den Berg kwijt dat de totale waarde van de desktop-computers waarin Dell het Tulip-patent heeft toegepast ongeveer 17 miljard dollar is, meer dan twee keer de kwartaalomzet van Dell van het derde kwartaal.