Turkse internetgebruikers hebben sinds zaterdag weer toegang tot YouTube. De Turkse autoriteiten blokkeerden de videosite van Google meer dan tweeënhalf jaar lang omdat er video’s op stonden die beledigend waren voor Mustafa Kemal Atatürk, oud-president van Turkije en stichter van de moderne Turkse staat. Omdat die video’s inmiddels verwijderd zijn, bepaalde een Turkse aanklager dat de site weer open mocht.

Misbruik van de procedure

De Turkse minister van transport en internetzaken, Binali Yildirim, zegt met Google gesproken te hebben over de gewraakte video’s. Volgens Yildirim heeft Google de video’s waarin Atatürk werd beledigd zelf verwijderd, waardoor er voor Turkije geen reden meer is om de site te blokkeren.

Google zelf heeft een andere kijk op de verwijderde video’s. Volgens de zoekgigant hebben zij de video’s niet zelf verwijderd, maar heeft een derde partij dat laten doen door gebruik te maken van een geautomatiseerde klachtenprocedure voor copyrightinbreuk. Google zegt te gaan kijken of er bij deze video’s geen misbruik is gemaakt van de procedure. Dat zegt het bedrijf in een reactie aan persbureau Reuters.

Duizenden geblokkeerde sites

Turkije blokkeerde YouTube in maart 2007 voor het eerst, nadat er video’s op de site werden geplaatst waarin Atatürk en met hem de gehele Turkse bevolking voor homoseksueel werden uitgemaakt. Na het verwijderen van die video werd de ban echter snel opgeheven. In januari 2008 ging YouTube opnieuw in de ban, weer vanwege video’s over de grondlegger van het land. Die blokkade is gisteren opgeheven.

Turkije heeft sinds 2007 een strenge internetwetgeving, waarmee websites die verdacht worden van het plaatsen van illegale content, zoals prostitutie, kinderporno of goksites en sites die de Turkse natie en haar instellingen beledigen geblokkeerd mogen worden. Er zouden door die wet meer dan tienduizend sites zijn die de Turken niet mogen bezoeken. Eén daarvan is YouTube-concurrent Vimeo omdat daar een video op staat waarin een Turks parlementslid in het geniep wordt gefilmd.

De Turkse president Abdullah Gül veroordeelde de blokkades van verschillende websites al eens op Twitter. Hij vindt dat rechters websites veel te snel blokkeren.