De betreffende weblogs zouden lelijke dingen hebben geplaatst over Adnan Oktar, die ook wel bekend is onder zijn schrijversnaam Harun Yahya. Oktar is een omstreden miljonair die de evolutietheorie bestrijdt en er volgens diverse bronnen antisemitische denkbeelden op na houdt.

Omdat Oktar op enkele Wordpress-weblogs werd aangepakt, stapte hij naar een Turkse rechtbank. De rechter stelde Oktar in het gelijk en gaf opdracht de toegang tot alle weblogs die worden gehost bij Wordpress te blokkeren. De Turkse blokkade is sinds eind vorige week van kracht, zo blijkt uit een blogposting van Wordpress-ontwikkelaar Matthew Mullenweg.

Mullenweg toont zich op het bedrijfsblog verbaasd over de massale blokkade. "Ik ben benieuwd wat jullie, en dan vooral onze Turkse gemeenschap, vinden dat we hiermee moeten doen. Hoe moeten we reageren?"

Volgens Mullenweg zijn de Turkse bezoekers van Wordpress-blogs goed voor 12 miljoen pageviews per maand. Behalve de weblogs die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan smaad, zijn ook alle andere blogs die staan gehost op Wordpress.com, het slachtoffer van de blokkade. Wordpress host meer dan een miljoen weblogs.

De site Mideast Youth heeft inmiddels een petitie online gezet om te protesteren tegen de blokkade. "Deze censuur legt duizenden Turkse bloggers het zwijgen op. Het blokkeren van Wordpress is duidelijk in strijd met het recht op vrije meningsuiting."