Volgens Joost Zuurbier, directeur van .tk, zijn er in Turkije 70.000 .tr-domeinen geregistreerd. Er zijn op dit moment 80.000 geregistreerde .tk-domeinen. Volgens Zuurbier kan .tk zo hard groeien omdat het goedkoper is dan het registreren van een .tr-domein. "Turken denken dat 'tk' Turkije is. .Tr is vrij moeilijk te registreren. Daarvoor moeten belastingpapieren worden ingeleverd, je moet er op wachten en het kost veertig euro", zegt Zuurbier tegen Webwereld. "Dat is makkelijk inkoppen."

Eind 2005 merkte Zuurbier de groeispurt op. De Turken registreerden meer gratis domeinnamen dan de Amerikanen. Na onderzoek besloot Zuurbier in mei 2006 een kantoor te openen in Istanbul. "Vanaf dat moment hebben we het land afgesloten van de gratis service", vertelt Zuurbier. Dit werd gedaan om te voorkomen dat de Turken boos zouden worden bij een doorstart van .tk als betaalde dienst.

Anderhalve euro per domein

Zuurbier heeft vervolgens een deelnemerssyteem opgezet vergelijkbaar met het systeem dat SIDN in Nederland gebruikt. Alle Turkse providers werden verbonden aan .tk. Een economische missie met staatssecretaris Heemskerk heeft daarbij geholpen. "Dankzij het Nederlandse ministerie van Economische Zaken ben ik binnen gekomen bij de 25 grootste internet service providers." In plaats van veertig euro voor een .tr -domein bood .tk domeinen aan voor zes euro.

Het wordt nog goedkoper als de isp's .tk standaard gebruiken bij het veld waar gecontroleerd kan worden of het domein nog beschikbaar is. In plaats van beschikbare domeinen bij .tr wordt dan gecontroleerd op .tk. Met .tk op de eerste plek kosten de domeinen nog maar 1,50 euro per domeinnaam per jaar. Inmiddels is dat gelukt bij 62 isp's.

Toch heeft Zuurbier met 80.000 geregistreerde domeinen nog maar tien procent van de markt in handen. Er zijn volgens hem zo'n 800.000 websites in Turkije, het grootste gedeelte van die sites gebruikt .com, .net en .org als topleveldomein.

Domeinveiling

Omdat anderhalve euro geen vetpot is gaat Zuurbier domeinen veilen. "We gaan een grote domeinnaamveiling houden in Istanbul op negen september. Dat is de eerste domeinnaamveiling in het land", zegt de directeur. Ook volgt er nog een missie met Heemskerk die meer gericht is op marketing en media.

.Tk zou ook in andere landen een dergelijke rol kunnen vervullen. Zuurbier gaat met een paar politici van de Tokelau-eilanden, de naamgever van .tk, naar Japan. Daar gaat hij .tk-domeinen promoten met Japanse karakters. In Turkije ziet hij nog de potentie om door te groeien naar acht miljoen domeinnamen. Daarvoor zit nu een medewerker in Istanbul en zijn er drie Turks sprekende medewerkers in Nederland.