De voormalige marketingtopman Chris Beard staat sinds april aan de leiding van het open source bedrijf. Dat was eigenlijk een noodgreep: CEO Brendan Eich was in opspraak gekomen door het doneren van geld aan de activistische site ProtectMarriage.com, een groepering die tegen het homohuwelijk is.

Zodoende kon Eich na 11 dagen als Mozilla-baas weer vertrekken. Ook de helft van het bestuur stapte op na het Eich-debacle, al zouden zij daar zo hun eigen redenen voor hebben gehad.

Met Beard koos Mozilla vervolgens voor rust. Maar de man die jarenlang actief was als Chief Marketing Officer (CMO) voor de organisatie, waarbij hij onder meer betrokken was bij de introductie van Firefox 1.0 in 2004 en het vorig jaar onthulde Firefox OS, vervult zijn rol met verve.

Adviseur van bestuursvoorzitter

Het feit dat Beard Mozilla door en door kent, is van doorslaggevende betekenis geweest, schrijft het bedrijf bij de bekendmaking. De nieuwe CEO was tussen zijn werkzaamheden bij investeerder Greylock Partners door al adviseur van Mozilla's bestuursvoorzitter Mitchell Baker. Zij zocht nog wel naar een nieuwe kandidaten, maar ondanks "het beoordelen van veel interne en externe kandidaten past niemand die we hebben ontmoet er beter bij".

Mozilla wil met Beard aan het roer zijn mobiele koers met het Firefox OS voortzetten. Bij de stap van de traditionele desktop naar mobiele apparaten en diensten moet de gebruiker voorop staan. "Met een focus op openheid, innovatie en mogelijkheden", aldus Baker.