Die 4000 verbeteringen had Netscape Communications aangekondigd voor versie 4.5 van Communicator. Maar ze zijn voor een deel al toegevoegd aan de tussentijdse versie die het Amerikaanse softwarehuis maandag van zijn manusje-voor-alles voor het Internet heeft uitgebracht.

Versie 4.06 biedt de gebruiker een vooruitblik op de nieuwe componenten waarmee Netscape onder het kopje Smart Browsing zijn Communicator uitbreidt. Die vereenvoudigen vooral het zoeken naar informatie op het Internet (zie voor details De laatste Communicator).

Die verbeterde navigatie vindt vooral plaats via de opgepoetste homepage van Netscape, NetCenter, waar een database de surfer laat zoeken op trefwoorden en gerelateerde items. Netscape ziet zijn portal als een nieuw middel om hoognodige inkomsten te genereren.

Verder biedt versie 4.06 NetWatch, een ingebouwd filter waarmee ouders, scholen en bibliotheken kunnen voorkomen dat minderjarigen voor volwassenen bedoeld materiaal onder ogen krijgen.

De interim-release – versie 4.5 (waarvan de bèta al enige tijd uit is) wordt voor het eind van dit jaar verwacht – repareert ook een aantal kleine mankementen. Daaronder valt ook de bug die hackers in staat stelde om via een extreem lange bestandsnaam, verborgen in de HTML-code voor attachments in e-mail, in te breken op een lokale PC (zie Plaaggeesten per post).

Netscape biedt met versie 4.06 ook betere ondersteuning voor Java Development Kit 1.1; ingebouwde plug-in voor Macromedia Flash (geen downloads meer!); ondersteuning voor Instant Messenger van America Online (chat-software); en voor de Mac-gebruikers een utility om e-mailbestanden van Eudora te importeren.

De vernieuwde Communicator is onder meer te downloaden bij de Universiteit van Amsterdam (met dank aan Marco R. Sempel).