British Sky Broadcasting, afgekort BSkyB en beter bekend als Sky, is in een jarenlange juridische strijd verwikkeld met internettelefoniebdrijf Skype. Sky claimt dat de merknaam Skype inbreuk maakt op zijn merkenrecht.

Dit blijkt uit documenten die Skype moest indienen voor een beoogde beursgang, zo ontdekte Paid Content. "Vooral in de Europese Unie, India, Noorwegen en Brazilië wordt door BSkyB bezwaar gemaakt tegen het voeren van de naam Skype", staat te lezen in de documenten. In Zwitserland en Turkije werd de claim van de Britse betaal-tv aanbieder al afgewezen, ook in Brazilië lijkt het probleem binnenkort van de baan te zijn.

Eu besluit tegen Skype

In de Europese Unie (EU) liggen de kaarten anders, BSkyB is namelijk ook niet te spreken over het logo van Skype. "Op 6 juli 2010 ontvingen we een negatieve eerste beslissing van de merkenautoriteit van de Europese Unie (OHIM) over BSkyB's bezwaar tegen het merkdepot van het wolkenlogo van Skype", staat te lezen onder de kop 'risico's'. Skype gaat deze beslissing aanvechten, "desnoods tot aan de Europese Hoge Raad".

Skype geeft zelf aan dat als er een Europees verbod komt op zijn merk, het moeilijk gaat worden voor het bedrijf om zich te verweren tegen partijen die misbruik willen maken van merknaam en logo. "Dit kan mogelijk een aanzienlijk ongunstig effect hebben op onze bedrijfsvoering", aldus Skype. Het bedrijf vreest ook dat als BSkyB slaagt in de EU, dat de aanbieder van satelliet-tv zijn kans schoon zal zien door te procederen of andere partijen zal aanzetten ook zaken over merkrechtinbreuk aan te spannen.

Kostbare zaak

In de documenten stelt Skype dat juridische procedures over de naam Skype en het logo tijdrovend en zeer kostbaar kunnen worden. Ook zou dit kunnen leiden tot een verbod op het voeren van de naam en logo in verschillende landen tenzij er licentiegelden aan BSkyB worden betaald.

De logo's van beide bedrijven