Joost.com startte twee jaar geleden met een systeem waarbij de kijkers zelf via een peer-to-peer-netwerk voor een deel de distributie van videobeelden verzorgden. Dit zou het bedrijf distributiekosten besparen, maar peer-to-peer bood niet genoeg stabiliteit. Bovendien verplichtte de methode gebruikers een speciaal Joost-programma te downloaden en te installeren voordat ze konden kijken. De nieuwe site van Joost, die dinsdag online ging, streamt de videobeelden nu in Flash.

Daarmee volgt Joost rijkelijk laat het voorbeeld van rivalen als Hulu en Veoh. Daar kunnen internetters al langer direct in hun browser naar tv-programma's kijken en deze videosites groeiden veel sneller dan Joost.

Vooral Amerika

Joost heeft licenties op televisieprogramma's van onder meer de Amerikaanse publieke omroep PBS en de basketbalcompetitie NBA. In Nederland is een flink deel van de programma's wegens rechtenkwesties niet beschikbaar.

Joost heeft een kantoor in Leiden, waar een deel van de coördinatie van de techniek plaatsvindt. De CTO van Joost was tot begin dit jaar de Nederlander Dirk-Willem van Gulik. Maar hij verruilde Joost voor de BBC. Onder meer de oprichters van Skype en Kazaa, Niklas Zennström en Janus Friis, hebben geld gestoken in de start-up. Ceo is Charlie Giancarlo, de voormalig nummer twee bij Cisco Systems.