In totaal zijn er binnen een jaar 11.500 applicaties verschenen voor Windows Phone 7 (WP7). Dat lijkt niet zo veel, maar Microsoft stelt niet elke applicatie mee te tellen. Zo worden wallpapers en apps van concurrenten niet meegeteld stelt Brandon Watson op het Windows Phone Developer Blog. "We geloven ook niet in het meetellen van 'lite' apps als unieke kwaliteitscontent."

Microsoft houdt het dus op 11.500 "kwaliteitsapps" voor WP7 waarvan er bijna 7500 (65 procent) betaald zijn. Volgens Watson is Microsoft daarmee sneller dan de concurrentie. "We hebben de grens van 10.000 apps sneller doorbroken dan wie dan ook, zonder te knoeien met de statistieken."

36.000 ontwikkelaars

Hoewel de developertools 1,5 miljoen keer zijn gedownload gebruikt Microsoft dat aantal niet om de grootte van zijn developergroep te definiëren. "We geven liever een knipoog aan de 36.000 leden van de AppHub community die met hun portemonnee hebben gestemd en lid zijn geworden van de Windows Phone developer community." Watson wijst er wel op dat ze makkelijk zouden kunnen claimen dat de groep developers voor WP7 een stuk groter is dan die 36.000 op basis van het aantal downloads van de software of het aantal nieuwsbriefabonnees. "Maar dat doen we niet."

Per week worden sluiten 1200 ontwikkelaars zich aan bij WP7. Daarnaast zijn er 1100 apps die omzet draaien via het advertentieprogramma van Microsoft. Gemiddeld download een WP7-gebruiker 12 apps per week, en het goedkeuren van applicaties duurt gemiddeld 1,8 dagen. En app kan worden afgekeurd of goedgekeurd. "Maar ontwikkelaars krijgen gemiddeld een antwoord binnen dagen, en niet binnen weken of maanden", aldus Watson verwijzend naar het onvoorspelbare beleid van Apple.

De cijfers worden bekendgemaakt in aanloop naar MIX11, een Microsoft congres speciaal bedoeld voor ontwikkelaars. Tijdens MIX worden de verdere plannen die Microsoft met het mobiele platform heeft uit de doeken gedaan.