De 38-jarige Richard van V. en 47-jarige Eric P. werden begin 2005 opgepakt en beschuldigd van fraude in de it-branche en valsheid in geschrifte.

De twee deden zich voor als directeur en headhunter van respectievelijk Bright IT en Sygnus en hadden het voorzien op bedrijven waarvan bekend was dat er it'ers zouden worden ontslagen.

Het duo bood deze bedrijven aan ontslagen it'ers te herplaatsen. De werkgever van een te herplaatsen it'er betaalde hiervoor een vergoeding van een aantal maandsalarissen.

De it-bemiddelaars deden alsof er een nieuwe baan in het verschiet lag, waardoor de it'er vrijwillig ontslag nam om vervolgens nog in zijn proeftijd te worden ontslagen.

Uit het requisitoir van het Openbaar Ministerie blijkt dat op deze manier enkele tientallen it'ers en werkgevers zijn gedupeerd. "Dat zo zeker 36 mensen hun baan hebben verloren, is schandalig", aldus officier van Justitie mr. M. Bode.

Justitie ziet P. als het grote brein achter de it-ontslagzwendel en had daarom dertig maanden cel geëist, waarvan tien voorwaardelijk. De rechter vond de overtredingen echter zo zwaar wegen, dat een hogere straf is opgelegd. Van V. – die volgens de officier 'dapper meedeed' - hoorde 24 maanden cel tegen zich eisen, waarvan zes voorwaardelijk.

De officier sprak van 'ernstige oplichting', temeer omdat slechts twee van de gedupeerde it'ers ooit salaris hebben ontvangen.

Het OM heeft overwogen de zogenoemde pluk-ze-wet te gebruiken om zo de crimineel verkregen winst bij hen vandaan te halen. P. zou hierbij een bedrag van 199.000 euro moeten betalen, Van V. zou volgens het OM 131.000 euro moeten betalen.

Omdat de door de benadeelden ingediende vorderingen niet in de strafzaak kunnen worden meegenomen, heeft de officier van Justitie besloten hier van af te zien in afwachting van eventuele civiele zaken.