In mei zouden ruim 600.000 pc-gebruikers hun muziekbestanden hebben weggegooid. Rond die tijd startte brancheorganisatie RIAA met juridische stappen tegen muziekuploaders. Dit concludeert onderzoeksbureau NPD Group op basis van ondervraging van 40.000 Amerikaanse pc-gebruikers.

In de zomermaanden liep het aantal van mp3 geschoonde pc's op tot 1,4 miljoen. In september is dat aantal gegroeid tot boven de twee miljoen huishoudens, zo schrijft de krant de San Fransisco Chronicle.

In de maand september daalde het aantal mensen dat gebruikmaakt van peer-to-peernetwerken zoals Kazaa en Grokster met 11 procent, aldus de NPD Group. Het aantal aangeboden muziekbestanden daalde in die maand met 9 procent.

De heksenjacht van de RIAA op aanbieders van illegale muziekbestanden lijkt in de VS enig succes te hebben. Het dalend aantal p2p-gebruikers in september is het gevolg van de dagvaarding die 341 mensen met meer dan duizend nummers in hun 'gedeelde map' die maand ontvingen.

Volgens de NPD Group zijn er nog altijd zo'n 35 tot 40 miljoen Amerikaanse huishoudens die elk gemiddeld 250 muziekbestanden op de harde schijf hebben opgeslagen.