Volgens een Chinese staatskrant heeft de Chinese overheid meer dan 2 miljoen medewerkers die belast zijn met het scannen van meningen van burgers op internet, schrijft de BBC. De medewerkers, die worden omschreven als 'opinie-analisten' controleren wat Chinezen schrijven op social media als het populaire Weibo, de Chinese variant op Twitter. Ze rapporteren vervolgens aan beleidsmakers over de kritiek op de regering.

Weibo

De analisten werken bij overheden of worden via bedrijven ingehuurd. Ze hebben niet de bevoegdheid om berichten van internet te laten verwijderen. Met name via Weibo uiten steeds meer Chinezen kritiek op het regeringsbeleid. Weibo heeft 500 miljoen geregistreerde gebruikers die samen zo'n 100 miljoen berichten per dag plaatsen.

De webdienst die de 'opinie-analisten' gebruiken om internetuitingen te monitoren draait op duizenden servers. Volgens de staatskrant worden ook sites buiten China gecheckt. De Chinese overheid organiseert later deze maand voor het eerst grootschalige trainingen in het gebruik van de software.

Great Firewall

De Chinese overheid heeft het internet al jaren gecensureerd, ondersteund door de beruchte Great Firewall of China, ook wel GoldenShield genoemd. Deze blokkeert duizenden zoektermen en websites, waaronder Facebook, YouTube en Twitter.