Kees Neggers en Teus Hagen worden op 3 augustus officieel bijgezet in de Internet Hall of Fame tijdens een ceremonie die vanwege onlusten verplaatst is van Istanbul naar Berlijn. Ook bekende internationale namen krijgen een vermelding zoals Marc Andreessen (Netscape), Jimmy Wales (Wikipedia), professor David Farber (standaarden) en de overleden hacker Aron Swartz.

Opname Neggers geen verrassing

De opname in de Hall of Fame van Neggers mag geen verrassing heten gezien zijn internationale werk en directeurschap van Surfnet. Zijn opgesomde verdiensten zijn bekend. Neggers wordt opgenomen als ‘Pioneer’.

“Niet alleen voor mij, maar ook voor Surfnet en Nederland vind ik dit prachtig. Maar weinig Europeanen worden gelauwerd, dus ik hoop dat ookin Den Haag men er gelukkig mee is want de innovatie van Surfnet is jarenlang gesubsidieerd. Ik heb mogen deelnemen aan veel internationale verbanden en met heel veel anderen steentjes bijgedragen”, aldus Neggers, die vorig jaar in Nederland afscheid nam van Surfnet als directeur.

Hagen is 'Global Connector'

Teus Hagen is in Nederland alleen in kleine kring bekend vanwege het vele werk dat hij voor de ontwikkeling van Unix in Nederland en Europa heeft gedaan, benevens zijn inzet voor de eerste provider in Nederland, NLnet. Hagen krijgt de erkenning als ‘Global Connector’.

Teus Hagen wijst op een specifieke innovatie die hem de grote eer bracht, maar ook op het grote verband: “In 1982 en 1983 heb ik als voorzitter van de Europese Unix-organisatie mede aan de wieg gestaan van het eerste Europese netwerk dat computers van academische instellingen en onderzoekscentra in 27 landen omvatte. Velen droegen bij maar ik was toevallig wel de voorzitter.”

Vince Cerf al eerder opgenomen

In 2012 is de eerste serie bekende en minder bekende internetpioniers in the Hall of Fame benoemd, met de grote namen als Vint Cerf, Jon Postel, Robert Kahn en Tim Berners-Lee. Ook Al Gore verwierf een plek.

De toe te treden personen in 2013 in de Internet Hall of Fame zijn:

Pioneers Circle: David Clark, David Farber, Howard Frank, Kanchana Kanchanasut, J.C.R. Licklider (postuum), Bob Metcalfe, Jun Murai, Kees Neggers, Nii Narku Quaynor, Glenn Ricart, Robert Taylor, Stephen Wolff, Werner Zorn.

Innovators: Marc Andreessen, John Perry Barlow, Anne-Marie Eklund Löwinder, François Flückiger, Stephen Kent, Henning Schulzrinne, Richard Stallman, Aaron Swartz (postuum), Jimmy Wales.

 Global Connectors: Karen Banks, Gihan Dias, Anriette Esterhuysen, Steven Goldstein, Teus Hagen, Ida Holz, Qiheng Hu, Haruhisa Ishida (postuum), Barry Leiner (postuum), George Sadowsky

Meer weten over innovatie & ICT? Kom naar de IT Innovation Day op 19 september 2013!