De licentie geeft gebruikers het recht om open-sourcesoftware te bestuderen, gebruiken, kopiëren, wijzigen en te delen. De komst van een nieuwe versie betekent voor veel open-sourcesoftware (zoals Samba en MySQL) een verandering in de licentie-overeenkomst.

GPLv3 is de eerste grote verandering aan de licentie in vijftien jaar. De eerste 'draft' werd in januari gepresenteerd. Passages over de inbreuk van softwarepatenten en het gebruik van gpl-software in digital rights management (drm)-producten veroorzaakten toen veel ophef.

Het debat werd nog eens aangewakkerd toen Linus Torvalds aangaf dat hij weinig voelde voor GPLv3. "De anti-drm-clausule hoort niet in een software-licentie thuis, maar in Creative Commons-licenties", lichtte Torvalds toe. "Ik ben niet tegen GPLv3. Maar ik vind GPLv3 niet geschikt voor de Linux-kernel. Het is dus niet de licentie die ik kies."

De tweede conceptversie moet een antwoord geven op de commentaren op en herzieningen in de eerste 'draft'. Welke wijzigingen precies zijn aangebracht, is nog niet duidelijk.

Als de nieuwe conceptversie wordt goedgekeurd door de foss (free and open source software)-gemeenschap, wordt deze mogelijk tot definitieve versie omgedoopt. De FSF plande eerder nog een derde conceptversie.