Tijdens een debat donderdag met minister Klink van Volksgezondheid stemde de Kamer in met de wet die de aansluiting op het digitale databanksysteem regelt. Deze verplichting geldt vooralsnog alleen voor huisartsen, apothekers en specialisten. Wel zijn er nog een paar hobbels op de weg.

De Tweede Kamer wil dat de regering verplichte standaarden formuleert, zodat medische gegevens altijd uitgewisseld kunnen worden. Ook moet duidelijk worden wie er aansprakelijk is als er gegevens in het EPD ontbreken als gevolg van een medische fout.

Hacken

Minister Klink beloofde eerder deze week al dat het hackers los gaat laten op het EPD. Deze test is al eerder gedaan, maar de Tweede Kamer wilde extra zekerheid over de veiligheid van het systeem.

Het EPD moest in eerste instantie op 1 september van dit jaar worden ingevoerd, maar dit is uitgesteld naar 2010. Dit om meer onderzoek te doen naar de gebruikte technologie en veiligheidsrisico’s. 330.000 burgers hebben op voorhand aangegeven geen digitaal medisch dossier te willen hebben.