Nederland wil geen aparte Europese tolweg zoals Neelie Kroes die voorstelt. Vandaag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor de D66-motie waarin de regering wordt gesommeerd om pal voor de Nederlandse netneutraliteit te staan. Initiatiefnemer Kees Verhoeven van D66 reageert content op de beslissing, en noemt deze belangrijk voor innovatie en een vrij internet.

"Dit is een duidelijke uitspraak van de Kamer. Minister Kamp [Economische Zaken -red] begrijpt nu waar het om gaat. Hij zal de komende tijd in diverse Europese raden namens Nederland duidelijk moeten hoe wij de netneutraliteit willen zien", zegt Verhoeven in een eerste reactie aan Webwereld.

Weerstand uit eigen land

Kroes krijgt zo voor het eerst Nederlandse weerstand. In het telecomplan van de Eurocommissaris, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, wordt netneutraliteit juist ondergeschikt aan de vrijheid van internetproviders om per contract bepaalde websites, diensten of content voor te trekken. Het blokkeren van sites of diensten wordt weliswaar verboden, maar de door verschillende grote Europese telco’s gewenste aparte tolweg op het internet krijgt ruim baan.

Ondanks bezwaren van verschillende commissarissen heeft de Europese Commissie in september ingestemd met het telecompakket van Kroes, zonder verdere amendementen. Zij blijft erbij dat de nieuwe Europese telecomregelgeving een “gebalanceerd geheel” is met voldoende garanties van kwaliteit voor internetgebruikers.

Verhoeven noemt de uitvoering van het telecomplan van Kroes geen gelopen koers. "Haar standpunten omtrent roaming zijn goed, maar de netneutraliteit is met deze parallele tolweg niet gewaarborgd en voor Nederland juist heel belangrijk. Zie de aangenomen motie als een drukmiddel. Minister Kamp heeft aangeven dat hij er pal voor gaat staan."

'Verstandige beslissing'

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom noemt de beslissing van de Tweede Kamer vandaag verstandig. De voorvechter van netneutraliteit noemde eerder het Europese telecomplan “ een buitengewone zorgelijke ontwikkeling.” Met name de onduidelijke formulering waardoor isp’s ook eigenhandig sites of diensten kunnen blokkeren als zij menen dat er iets misdadigs gebeurd of gaat gebeuren vindt BoF “vaag en zeer arbitrair.”

Motie Verhoeven (D66)