Het gaat om Open Tech, een bedrijf waarvan de oorsprong niet bekend is, maar als thuisbasis op het web een Tokelau-domein heeft. Het bedrijf brengt twee 'open pc's' op de markt.

Computerfabrikant Psystar was het eerste bedrijf dat pc's verkocht met daarop OS X geïnstalleerd, waarbij het lange tijd de vraag was of Apple hier iets tegen kon doen. Inmiddels is Apple een rechtszaak tegen het bedrijf begonnen.

Aanklacht

Volgens Apple schendt Psystar de gebruikersovereenkomst waarin duidelijk staat dat het niet toegestaan is om OS X te installeren op hardware die niet van Apple is. Daarbij vindt Apple dat het bedrijf onrechtmatig gebruik maakt van het Apple-logo, waarbij de illusie ontstaat dat het gaat om producten die door Apple zijn goedgekeurd.

Wanneer Apple de rechtszaak verliest, dan heeft dit ernstige gevolgen voor de exclusiviteit van het merk Mac. Wint Apple echter, dan zal het niet alleen eisen dat de productie van Psystar-pc's gestaakt wordt, maar ook dat alle geleverde modellen worden teruggehaald.

Dit omdat deze modellen volgens Apple niet goed functioneren, crashen en voorzien zijn van imperfecte updates, hetgeen een smet werpt op het merk Apple. Gezien het feit dat Apple in haar voorwaarden duidelijk grenzen stelt aan de installatie van OS X op andere hardware dan die van Apple, is de kans aanwezig dat het de rechtszaak wint. Open Tech lijkt zich daar geen zorgen om te maken en lanceert nu gelijksoortige computers.

Mac OS X zelf erbij kopen

Zelfs als Apple de rechtszaak wint, denkt Open Tech de juridische dans te ontspringen, omdat het naar eigen zeggen de voorwaarden in de gebruikersovereenkomst van Apple heeft weten te omzeilen. Het bedrijf installeert OS X namelijk niet zelf op de machines, maar levert een doe-het-zelf-pakket voor de installatie van het besturingssysteem, dat los verkocht wordt met het besturingssysteem zelf. Op die manier legt Open Tech de verantwoordelijkheid bij de gebruiker, en vrijwaart het zichzelf.

Volgens AppleInsider zal het Open Tech echter niet lukken om volledig uit het vizier van Apple te blijven. Zo zou Apple niet alleen verbieden om OS X te installeren op hardware die niet van Apple is, maar ook om anderen aan te moedigen dit te doen, in welk geval Open Tech alsnog in overtreding is. Daarbij gebruikt Open Tech het Apple logo hetgeen een punt is in de rechtszaak tegen Psystar.