Microsoft ligt opnieuw onder vuur van een patentbedrijf vanwege Skype. Deze keer komt de aanklacht van CopyTele, een betrekkelijk nieuwe speler in de lucratieve markt van patentbedrijven. Het bedrijf heeft patenten op beveiligde communicatie en meent dat Microsoft met de chatdienst inbreuk pleegt op de patenten.

Portfolio opnieuw bekeken

CopyTele meldt in een persbericht dat nieuw management bij het bedrijf ervoor heeft gezorgd dat het potentieel van de patentportfolio opnieuw is bekeken, omdat in het oude verdienmodel de waarde van de portfolio niet genoeg werd onderkend, schrijft het patentbedrijf in een persbericht.

CopyTele gebruikt twee patenten over beveiligde communicatie om Microsoft aan te vallen. Het eerste patent omschrijft een manier om bijlagen via draadloze communicatie te beveiligen. Het tweede octrooi draait om een beveiligingsstandaard voor mobiele communicatie en omschrijft een toestel om veilig op een netwerk te communiceren.

Samenzweren om te stelen

Het patentbedrijf stelt verder zijn patenten nog steviger te zullen verdedigen. Zo heeft het bedrijf onlangs twee patentportfolio's verworven die draaien om klantenloyaliteitsprogramma's die werken met bonuspunten, zoals het airmiles-systeem.

In januari klaagde het bedrijf twee fabrikanten aan die technologie leveren voor e-books die volgens CopyTele “samenzweren om waardevolle, gepatenteerde technologieën te stelen van een klein Amerikaans bedrijf”.

CopyTele is niet de enige haai die Skype-bloed ruikt. De beruchte patenttrol VirnetX wil ook geld zien van Microsoft vanwege een VPN-patent dat van toepassing zou zijn op Skype. Eerder sloot de Skype-fabrikant al een licentiedeal met het bedrijf nadat Microsoft een rechtszaak verloor, maar dat was voordat Skype werd aangekocht.