Nadat een groep Amerikaanse Windows-gebruikers op maandag 26 juni al een rechtszaak aanspande, omdat de WGA-software hun privacy zou schenden, heeft een nieuw collectief afgelopen vrijdag ook een zogeheten class-action zaak aangespannen.

De bedrijven Engineered Process Controls en Univex en een drietal particulieren spanden de zaak aan bij de rechtbank in Seattle. De drie eisers zijn eigenaren van geregistreerde Windows XP-versies met het WGA-programma. Volgens de aanklacht is het collectief van mening dat WGA spyware is en dat Microsoft consumenten misleidt door het antipiraterij-hulpmiddel als kritieke beveiligingsupdate te verpakken.

"WGA verzamelt gegevens die gemakkelijk individuele pc's kunnen identificeren en WGA kan worden aangepast zodat aanvullende informatie op initiatief van Microsoft verzameld kan worden", zo valt te lezen in de aanklacht.

Microsoft geeft het verzamelen van de gegevens toe, maar zegt dat deze informatie alleen gebruikt wordt om vast te stellen dat een bepaald Windows-exemplaar op een bepaalde pc geregistreerd is.

Klachten

Windows-gebruikers klagen ondertussen over fouten in WGA, die ervoor zorgen dat legale kopieën als illegaal worden bestemd. Het collectief wil Microsoft met de class-action rechtszaak bewegen tot compensatie en het waarschuwen van gebruikers.

Vorige week bracht Microsoft een update uit van het gewraakte programma. De nieuwe versie controleert nog slechts periodiek of de gedraaide Windows-versie legaal is, en niet meer elke keer wanneer de gebruiker inlogt. Ook zijn ondertussen programma's verschenen, zoals RemoveWGA, die het antipiraterij-programma verwijderen.