Volgens de voorzieningenrechter kan niet worden geoordeeld dat Tom Kabinet onrechtmatig handelt door de handel in tweedehands e-books op haar website te faciliteren. De rechter kan "niet met zekerheid inschatten" dat de eerdere jurisprudentie wat betreft de legale verkoop van gebruikte software, te vinden in het UsedSoft/Oracle-arrest, niet van toepassing zou zijn op de wederverkoop van e-books.

De site TomKabinet.nl is een marktplaats waar gebruikers tweedehands e-books kunnen verhandelen. De site stelt als voorwaarde dat het een legaal gekocht e-boek moet zijn en dat de verkoper zijn e-boek verwijdert zodra het door iemand is gekocht. Dat de verificatie hiervan lastig is, erkende Tom Kabinet al voor de rechter.

De dienst van Tom Kabinet kan volgens de rechter niet worden vergeleken met piratenwebsites. Ook heeft de rechter in het oordeel meegenomen dat uitgevers niet willen samenwerken met de marktplaats, die sinds 24 juni in de lucht is.

Schending van rechten of toch niet?

Tom Kabinet werd begin deze maand voor de rechter gesleept door de Nederlandse Uitgeversbond (NUV) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) omdat het doorverkopen van tweedehands e-books zonder toestemming van de rechthebbende ongeoorloofd zou zijn.

De boekhandel was van mening dat de rechten van de uitgevers zijn de eerste verkoop van een e-book zijn uitgeput. Nee, zeggen de uitgevers, de site maakt inbreuk op onze rechten. E-books zijn fundamenteel anders dan papieren boeken, die zich niet met een muisklik laten vermenigvuldigen.

De rechter oordeelt nu: "Anders dan het NUV en GAU stellen kan verder ook bij een eerste verkoop van een e-book worden aangenomen dat daarvoor een redelijke vergoeding is ontvangen."

Het NUV is teleurgesteld over de uitspraak. "De rechter durft geen uitspraak te doen en dat is jammer", zegt NUV-directeur Geert Noorman tegen persbureau Novum. Noorman laat weten Tom Kabinet verantwoordelijk te houden voor de schade die uitgevers door hun dienst lijden. "We houden in de gaten wat de omzet is van Tom Kabinet." De uitgevers beraden zich op vervolgstappen.

Lees meer over deze zaak in een eerder achtergrondverhaal op Computerworld:

Kun je e-books op legale wijze doorverkopen?