De hoogste openbare aanklager in Groot-Brittannië, Dominic Grieve, komt met een advies voor het grote publiek hoe zij “binnen de wet” kunnen blijven tijdens het tweeten over rechtszaken. Hij zegt dat het tot nu toe makkelijk is geweest om traditionele media daarin te sturen, maar dat gebruikers van sociale media eigenlijk de wet breken door vooringenomen te tweeten over rechtszaken, of daarvoor Facebook gebruiken.

Grieve refereert vooral aan de afspraken die in de afgelopen 32 jaar doorlopend worden gemaakt met traditionele media, waarbij onder meer aan de orde komt de mate waarin die media verslag doen van justitiële onderzoeken en lopende rechtszaken. Onder meer het publiceren van details die de rechtsgang kunnen beïnvloeden, is daar onderdeel van.

Moeilijk te handhaven op sociale media

Maar op sociale media zijn die mores lastiger te handhaven, zegt Grieve, terwijl mensen wel strafbaar zijn als zij zich zodanig uiten dat dat invloed kan hebben op rechtszaken. “Wij willen met het publiceren van dit advies niet zeggen wat mensen wel of niet op sociale media mogen publiceren, maar geven wel richtlijnen hoe mensen op sociale media binnen de wet kunnen blijven”, citeert The Telegraph de openbare aanklager.

Door de richtlijnen te publiceren die tot nu toe alleen aan de traditionele media toegezonden werden, wil Grieve “mensen helpen in het voorkomen dat zij onbedoeld de wet breken, en er zeker van te zijn dat rechtszaken worden gevoerd op basis van bewijs, en niet op wat mensen aan informatie online vinden.”

Ook in Nederland invloed media op strafzaken

Ook in Nederland is heel wat te doen over het veroordelen van verdachten op sociale media en in traditionele media. Rechters hebben de neiging rekening te houden met een dergelijke “openbare veroordeling” in de (sociale) media door de strafmaat daarop aan te passen. Onder meer in de Eindhovense “kopschopperszaak” is dat gebeurd.