Wie voortaan met Twigger via de mobiele telefoon zijn e-mail gaat checken, krijgt advertenties te zien van Emerce, blad voor electronic commerce, en XOIP, de gratis dienst die fax en voicemail doorstuurt naar een e-mailadres.

Sinds november vorig jaar maakt Twigger het mogelijk om via het Wireless Application Protocol (WAP) met een mobiele telefoon e-mail te checken. Eerder was dat al mogelijk via de website van Twigger.

Twigger is gratis. Advertenties moeten het mogelijk maken om gratis te blijven, aldus Gabriël Troostwijk, directeur van Twigger.

Hij ziet een grote toekomst voor (WAP). "Het wordt enorm groot. Zeker als meer toestellen geschikt worden voor (WAP). Het is nu al functioneel, maar met GPRS zie ik nog veel meer mogelijkheden. Ook op het grafische vlak."

Nu zijn de meeste (WAP)-toepassingen text-based. Een voordeel, vindt Troostwijk, want alles gaat dan lekker snel. WebWereld mocht onlangs proeven aan een (WAP)-toestel en vond de snelheid tegenvallen.

Hoeveel mensen nu al via hun mobiele telefoon gebruik maken van Twigger weet Troostwijk niet. "Het wordt niet officieel gemeten. Maar ik schat enkele honderden. Relatief veel, als je bedenkt dat enkele duizenden mensen (WAP) gebruiken."

Vanaf 25 januari verschijnen de advertenties van Emerce en XOIP op het scherm van de mobiele telefoon.