Vorige week publiceerde Telecompaper een rapport over de gemiddelde downloadsnelheden in Nederland, onder meer in vergelijking met de geadverteerde maximumsnelheden.

Kabel beter dan DSL

Daaruit bleek dat kabelabonnees meer uit hun abonnement halen dan DSL-klanten. Bij coax ligt de daadwerkelijke snelheid rond de 67 procent van het maximum, tegenover 55 procent bij DSL-verbindingen.

UPC scoort het beste bij de pakketten tot 1,5 Mbps, Ziggo haalde de hoogste snelheden in de categorieën 1,5 tot 3 Mbps en meer dan 12 Mbps. Opvallend is dat XS4ALL met 50 procent van de optimale snelheid ondergemiddeld scoort, terwijl zij de naam hebben toonaangevend te zijn.

Beperkte meetmethode

Xs4all is ontevreden over de uitkomst van het rapport. De woordvoerster: "De snelheid is van zo veel factoren afhankelijk behalve de verbinding. We willen graag precies weten hoe er is gemeten." De isp heeft contact hierover opgenomen met iPing, dat de metingen uitvoerde.

De tweede klager over de resultaten is Dirk van der Woude, glasabonnee bij InterNLnet, vorig jaar winnaar van de Voskotrofee vanwege zijn grote inspanningen voor glasvezelaanleg als projectleider in Amsterdam.

Van der Woude ontdekte enkele zwakheden in de metingen met Nuria, de software waarmee gebruikers kunnen meedoen in de metingen. Metingen waren volgens hem niet even consistent.

René Post van iPing erkent dat de Nuria meetmethode beperkingen heeft, maar daarop wordt gecorrigeerd. Zo ondersteunt het programma alleen Windows en wordt het in Vista soms geblokkeerd. "Soms zijn er problemen en daar passen we altijd correcties op toe. Nu blijkt dat Vista het gebruik van Nuria soms als onveilig blokkeert. En voor glasvezel is het nodig om met Nuria versie 3.5 te meten vanwege de hele hoge snelheden die we met vier servers tegelijk meten in plaats van met één server."

Telecompaper negeert glasvezel

Daarnaast is Van der Woude ontstemd over de omissie van glasvezelsnelheden in het rapport. "Ik was nogal verbaasd over bekendmaking door Telecompaper en de exclusieve aandacht voor kabel en adsl. Ik heb nu een weekend lang gemeten met de Nuria software die iPing gebruikt en voor zowel surfen als downloaden zijn de resultaten van mijn glaslijn uitstekend. De metingen voor 'gamen' en de 'upload' op Amsterdams glas komen als superieur uit de bus."

Post van iPing reageert: "We hadden van Telecompaper niet de opdracht om resultaten van glasvezel aansluitingen te leveren." Ed Achterberg, directeur van Telecompaper: "Van glasvezel zijn nog onvoldoende meetgegevens beschikbaar. Wij wilden alleen rapporteren over kabel en adsl."

Op de site van iPing staat echter: "Alle Nederlandse internet providers zijn opgenomen in dit onderzoek". Dus ook glasvezelproviders. Maar Telecompaper vindt het marktaandeel van glas nog te klein en de beschikbaarheid ervan te beperkt. Achterberg: "Wat stelt het voor, een paar procent? Maar misschien nemen we glasvezel een volgende keer wel mee."