Het openen van een fysieke 3D-winkel is geen gek idee. In het centrum van Rotterdam heeft RIDIX onder veel belangstelling een nieuwe vestiging geopend. Het bedrijf verkocht sinds juni 2013 al 3D-printers en prints van eigen ontwerpen van klanten, maar is van een klein pandje in Rotterdam Zuid naar het hartje van de stad verhuisd. In de nieuwe showroom aan de Westblaak 87 van 150 vierkante meter zijn op dit moment acht 3D-printers te bewonderen.

De winkel wil zich onderscheiden door zoveel mogelijk 3D-printers te showen aan het publiek, die ze vervolgens direct kunnen meenemen. "Je kunt nu acht modellen aan het werk zien, zonder wachttijd. We wisten van de hype, maar we hadden niet verwacht dat het zoveel aandacht zou trekken. "De belangstelling is ongelooflijk", vertelt oprichter Goran Kovacevic aan Webwereld.

Twee Nederlandse 3D-printshops

RIDIX verkoopt volgens hem inmiddels 60 tot 70 3D-printers per maand aan onderwijsinstellingen, bedrijven en ook particulieren. Daarnaast verkoopt het bedrijf printmateriaal zoals verschillende soorten vezels. Klanten die een ontwerp willen laten printen kunnen na vier dagen hun 3D-print in kleur ophalen, terwijl ook het huren van een 3D-printer mogelijk is.

RIDIX is overigens niet de eerste Nederlandse winkels die 3D-printers verkoopt. In Haarlem zit sinds vorig jaar 3D Studio Van Pampus (3DSVP). Ook daar kunnen klanten zelf een ontwerp laten printen tot driedimensionaal object. Het direct aanschaffen van een 3D-printer kan daar echter nog niet.

De showroom in Rotterdam: