Het beeld is al enkele jaren hetzelfde: Linux heeft vaste voet aan de grond gekregen in de servermarkt, maar op de desktop speelt het platform nog nauwelijks een rol. En volgens analisten zal daar voorlopig niet veel verandering inkomen.

Essentieel voor succes op de desktop is gebruiksgemak en de beschikbaarheid van populaire applicaties. En op beide gebieden kreeg de Linux-gemeenschap de laatste maanden tegenslag te verwerken.

In mei moest Eazel de deuren sluiten. Het bedrijf werkte aan gebruiksvriendelijke interface voor Linux. Vanuit de Linux-gemeenschap was de hoop op dit bedrijf gevestigd, mede omdat enkele van de ontwikkelaars van het MacOS erbij betrokken waren. Maar na 16 maanden moest Eazel zijn deuren sluiten. Het bedrijf slaagde er niet in voldoende geld op te halen om de zaken voort te zetten.

Zonder er verder veel ruchtbaarheid aan te geven, stopte Dell enkele weken geleden met het aanbieden van Linux op zijn computers. Dell was overigens ook betrokken bij de sluiting van Eazel. De pc-marktleider behoorde tot de eerste financiers, maar draaide later de kraan dicht.

Bovendien moest Loki Software uitstel van betaling aanvragen. Opnieuw een forse tegenvaller voor een consumentendoorbraak van het Linux-platform. Loki ontwikkelde Linux-versies van populaire Windows-spellen van Quake, Railroad Tycoon en Deus Ex.

Daarmee was het bij uitstek een bedrijf dat de aanwezigheid van Linux op de consumentenmarkt kon vergroten. Het spelen van spellen is tenslotte nog altijd één van de populairste activiteiten op de computer. Als juist een bedrijf dat die spellen naar het Linux-platform brengt, maakt dat de perspectieven voor Linux als een veelgebruikt besturingssysteem op de desktop er niet beter op.

Maar Scott Draeker, oud-directeur van Loki, vindt het te vroeg om die conclusie te trekken. Hij ziet wel degelijk toekomst voor Linux op de desktop, al zal het ook volgens hem nog wel even duren. Het belangrijkste is volgens Draeker dat Linux-software zichtbaar aanwezig wordt in de winkels. Zo lang daar nog vooral Windows-software te vinden is, blijft Linux volgens hem in het nadeel. "Maar oordeel niet te vroeg", aldus Draeker.

Dan Kusnetzky, software-analist bij IDC, heeft zijn oordeel echter wel al klaar. "Het is zeer onwaarschijnlijk dat Linux een veel voorkomend programma wordt op de pc bij mensen thuis. Linux is nu eenmaal meer geschikt voor een specialistische omgeving", aldus Kusnetzky.

Microsoft zal volgens de analist alles in het werk stellen om te voorkomen dat Linux een rol gaat spelen op de consumentenmarkt. De top van het concern heeft zich al meerdere malen negatief uitgelaten over Linux, met CEO Steve Ballmers 'Linux is een kankergezwel' als voorlopig hoogtepunt.

Volgens Kusnetzky is het voornaamste probleem voor Linux dat pc-gebruikers niet bekend zijn met het OS. En onbekend maakt onbemind, aldus de analist. "Voor vrijwel elke belangrijke Windows-applicatie is er een Linux-alternatief, maar mensen weten dat niet en nemen niet de moeite om het allemaal uit te zoeken", zo zegt Kusnetzky.

Linux moet volgens de analist zijn heil niet langer zoeken op de pc, maar bij andere internetapplicaties als smartphones en handheldcomputer.