Twitpic, een dienst waarmee Twittergebruikers foto’s direct via hun Twitterclient te plaatsen, gaat foto’s doorverkopen aan het Britse persbureau WENN. Dat meldt PressGazette op haar website. Het persbureau krijgt hierdoor alle rechten om de foto’s van Twitpics gebruikers door te verkopen. Er is daarvoor geen toestemming van de maker nodig.

Interessant vanwege celebs

Twitpic veranderde hiervoor recentelijk haar algemene voorwaarden. Daar staat nu in opgenomen dat de dienst de foto’s mag gebruiken voor commercieel gewin. Hoewel de rechten bij de maker van de foto’s blijven liggen, zijn Twitpic en WENN de bedrijven die er geld mee kunnen verdienen.

Het Britse persbureau richt zich vooral op entertainmentnieuws. De deal met Twitpic is voor het bedrijf naar eigen zeggen interessant omdat honderden internationaal bekende mensen hun foto’s via Twitpic op Twitter publiceren. WENN krijgt het alleenrecht om deze foto’s te slijten aan geïnteresseerde media.

'Foto's op Twitter zijn niet gratis'

Het persbureau is blij met de deal. “In wat een fel bevochten inschrijving was, zijn we zeer verheugd dat we gekozen zijn tot de exclusieve fotoagentschappartner van Twitpic”, zegt ceo Lloyd Beiny van WENN. Eerder sloot het bedrijf een gelijksoortige deal met de fotosite Plixi, inmiddels omgedoopt tot Lockerz.

Het persbureau gaat nu direct werk maken van media die foto’s van Twitpic plaatsen zonder te betalen. “Er is veel onbevoegd gebruik van Twitpic-foto’s geweest. Dat gaan we zonder vetraging aanpakken”, meldt de CEO.

“Sommigen hebben het idee dat iedere foto die op Twitter geplaatst wordt gratis beschikbaar is. Dat hebben zij volledig mis. Als gevolg van deze overeenkomst kan iedereen die foto’s van Twitpic wil publiceren dat echter volledig rechtmatig doen via WENN”, prijst hij zijn nieuwe dienst aan.

Gebruikers beschermen tegen media

Ondertussen verdedigt Twitpic de deal en de daarbij horende veranderingen in haar algemene voorwaarden. Oprichter Noah Everett herhaalt in een blogpost dat alle copyrights bij de uploader blijven liggen. De deal zou juist gesloten zijn om de content van de gebruikers te beschermen tegen media die foto’s zonder toestemming overnemen.

Derden kunnen de foto overigens niet meer overnemen zodra die is verwijderd door de gebruiker.

Het techblog The Next Web merkt op dat Twitpic zeker niet de enige dienst is met een bepaling in haar algemene voorwaarden waardoor het mogelijk is om foto’s van gebruikers te verkopen. Bijna alle grote diensten, waaronder yFrog, Instagram en Flickr doen dat namelijk ook. Positieve uitzondering hierop zou het Nederlandse Mobypicture zijn.