Twitter Alerts komt op termijn ook naar Nederland. De dienst, die de informatie van overheids- en hulpdiensten moet uitlichten ten opzichte van paniekberichten op Twitter, wordt eerst getest in de Verenigde Staten, Korea en Japan als public beta.

Resultaten worden geanalyseerd

“We hebben op dit moment Alerts in een aantal markten uitgerold en zullen de komende periode de resultaten analyseren”, zegt Marc de Vries, de country manager van Twitter in Nederland. “Op basis daarvan worden er wellicht nog aanpassingen doorgevoerd en zal het verder worden uitgerold naar andere landen, waaronder Nederland.”

Twitter Alerts geeft officiële instanties de gelegenheid hun informatie als meer betrouwbaar te laten weergeven dan informatie van anderen. Volgens de microblogsite hebben incidenten als bijvoorbeeld de bomaanslagen in Boston laten zien dat het in het daarop volgende Twittergeweld nauwelijks te doen is voor het publiek om de officiële informatie te onderscheiden van de indianenverhalen.

Volgers krijgen pushbericht of sms

Aangesloten instanties krijgen de beschikking over een apart ontworpen Tweetcomposer. Tweets krijgen de tag ‘critical’ mee in de VS, volgers op Twitter krijgen een pushbericht of sms. De tweet zelf onderscheidt zich van andere tweets door een icoontje zoals een alarmklok.

In Nederland is Twitter volgens De Vries nog niet in gesprek met overheidsinstanties om Twitter in te zetten als een soort NL-Alert.