Dit meldt Twitter in een korte statusupdate. "We zijn onbereikbaar door een extreem hoog aantal 'whales'. Ons dienstdoende team werkt aan een oplossing." De term 'whale' (walvis) wordt door Twitter gebruikt om een niet ladende pagina aan te duiden. Twitteraars gebruiken hier de term Fail Whale voor.

(update) Twitter zegt langzaam te herstellen van de problemen. "En systeem dat plotseling niet werkte samen met problemen met het switchen in het backupsysteem resulteerde in een hoog aantal errors voor ongeveer 90 minuten. Hierdoor werd de site grotendeeld onbereikbaar." Volgens Twitter ging er geen data verloren.

Naschok Haïti

Het grote aantal foutmeldingen deed zich voor vlak nadat het nieuws over een grote naschok in Haïti bekend werd. Bij dergelijk nieuws dat de wereld al dagen in zijn greep houdt, explodeert het aantal berichten die worden gepost via de dienst. Of dit verband heeft met het niet functioneren van Twitter is nog onduidelijk.

Bill Gates, mede-oprichter van Microsoft, is sinds kort ook aan het Twitteren. De voormalige ceo had binnen 8 uur na zijn aanmelding op Twitter al ruim 100.000 followers, wat ook voor problemen kan hebben gezorgd. Twitter heeft eerder al overlast ondervonden toen de Amerikaanse tv-ster Ophrah ging twitteren. Inmiddels staat Gates' teller op bijna 170.000 'volgelingen'.

Groeipijn

Twitter telt miljoenen leden en heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. De site was in het begin door deze groei vaker offline omdat het bedrijf moeite had mee te schalen met de grote aantallen nieuwe gebruikers. De vorige keer dat de site uit de lucht was, kwam door hackers van de Iranian Cyber Army.

De storing van vandaag begon om ongeveer vanaf ongeveer 12:45. Om 13:45 was de dienst nog steeds onbereikbaar. Inmiddels lijkt het sociale netwerk langzaam weer normaal te functioneren, er worden minder foutmeldingen weergegeven, maar de dienst reageert nog niet altijd naar behoren. Het posten van berichten op twitter via de api, waar veel twitterapplicaties gebruik van maken, verloopt nog problematisch.

De stand van zaken is te volgen via de Twitter api-tracker van WatchMouse.