Twitter wil de lont uit het kruitvat van tech- en softwarepatenten halen met een radicale oplossing: de Innovator's Patent Agreement (IPA).

Uitvinder (weer) centraal

Deze nieuwe licentie geeft de daadwerkelijke uitvinder de macht om te bepalen of het octrooi mag worden ingezet om een ander bedrijf aan te klagen. Dit recht geldt voor de gehele levensduur van het patent, ongeacht wie de patenthouder (eigenaar) is.

Veel techneuten, engineers en developers zijn intens gefrustreerd dat hun uitvindingen door de juridische afdeling als offensieve patentwapens worden ingezet of, zo mogelijk nog erger, worden doorverkocht aan een patenttrol.

Twitters voorgestelde uitvinderslicentie slaat twee vliegen in één klap: het geeft cruciale rechten (terug) aan de daadwerkelijke uitvinder, ook al is die werknemer van het bedrijf. En omdat de meeste techneuten, anders dan juristen, een bloedhekel hebben aan de patentoorlog, zullen deze octrooien in de regel niet worden gebruikt of misbruikt om concurrenten of startups aan te vallen.

Voor de goede orde: de patenthouder (de eigenaar, het bedrijf) kan wel zelf bepalen of er bijvoorbeeld royalty's op het octrooi rusten. Ook kan het octrooi zonder toestemming van de uitvinder worden ingezet als defensief wapen als de eigenaar wordt aangeklaagd door een ander bedrijf.

Schending van FRAND-beloften

IPA is anders maar dient hetzelfde doel als FRAND, waarbij bedrijven beloven hun cruciale patenten die onderdeel zijn van een internationale standaard onder redelijke voorwaarden aan iedereen te licenseren. In de huidige mobiele patentoorlog spelen FRAND-beloften, en vooral of deze worden geschonden om rivalen onder druk te zetten, een centrale rol.

De tekst van de Innovator's Patent Agreement is nog niet definitief. Twitter roept de buitenwereld op om een bijdrage en commentaar te leveren, het concept is gepubliceerd op GitHub. Later dit jaar zal Twitter al zijn nieuwe en bestaande octrooien onder de IPA-licentie brengen.

Kapot systeem op de schop

Uiteraard zal de voorgestelde patentvrede pas vorm krijgen als ook veel andere bedrijven de uitvinderslicentie omarmen. En dat is in het huidige antagonistische patentklimaat zeer de vraag.

Techdirt is alvast lyrisch over het voorstel van Twitter en noemt het 'revolutionair'. Digitale rechtenbeweging EFF vindt het een 'krachtig gereedschap in de patentoorlog'. De kracht zit hem er in dat bedrijven en hun techneuten zelf de oplossing in handen krijgen, en niet afhankelijk zijn van de wetgevende en rechtssprekende macht. Want uit die hoek valt er weinig te verwachten om het 'gemankeerde patentsysteem' fundamenteel te veranderen, constateert EFF.