De Canadese startup claimt dat 80 procent van de code van microblogplatform MSN Juku gestolen is. Juku is ontwikkeld door een externe partij voor Microsoft China. De site is pas vorige maand online gegaan en heeft nog de bètastatus.

Code en vormgeving

De gelijkenissen tussen Juku en Plurk zijn treffend als je de vormgeving van beide vergelijkt, zoals de startup in een blogpost laat zien. De onderliggende code is ook nagenoeg dezelfde, blijkt uit een vergelijking. Plurk zegt "verbijsterd en geschockeerd" te zijn.

Microsoft heeft Juku offline gehaald en onderzoekt de beschuldiging. "Omdat er vragen zijn gerezen over de code blokkeert MSN China de toegang tot Juku", zegt een woordvoerder tegen CNET.

Groot in Azië

In de Westerse wereld speelt Plurk een marginale rol, door de alomtegenwoordigheid van Twitter. In Taiwan is Plurk echter het grootste microblogplatform, groter dan Twitter. In China is de Aziatische microblogdienst - net als Twitter - verboden.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Microsoft negatief in het nieuws komt door misbruik van code. Eerder werd een Windows 7-installatietool offline gehaald omdat het zonder bronvermelding open source-code gebruikte.

Ook in dit geval betrof het een externe partij die ingehuurd was door Microsoft. Deze week is de tool weer beschikbaar, met vrijgave van de gehele broncode, zoals de open source-licentie GPL ook vereist.