Twitter houdt TweetDeck namelijk nog wel aan in de vorm van de webapp, die ook als plug-in bestaat voor Google's webbrowser Chrome. De eigen apps voor Apple's iOS en Google's Android gaan eruit. Hetzelfde geldt voor de cross-platform desktopapplicatie (te herkennen aan het gele logo) die middels Adobe's AIR-platform draait op Windows en Mac OS X.

Bestaande gebruikers weigeren

De microbloggingsite schrapt die drie applicaties qua beschikbaarheid én qua functioneren. In mei haalt het bedrijf de apps uit de app stores van Apple en Google, en biedt het zelf TweetDeck AIR niet meer aan als download. Vervolgens wordt voor bestaande gebruikers, die de software dus al hebben gedownload, de toegang afgesloten. Dat doet Twitter middels zijn api (application program interface).

De drie oudere apps gebruiken namelijk nog versie 1.0 van de Twitter api, die met ingang van deze maand wordt geschrapt. Vanaf vandaag (5 maart) voert Twitter de eerste tests uit voor die overgang, in eerste instantie alleen voor ongeauthenticeerde verzoeken aan de api. Die krijgen dan een http-foutmelding (410) voorgeschoteld, wat na het definitieve schrappen van de oude api gebeurt voor alle verzoeken. Ook de integratie van TweetDeck met Facebook gaat eruit, zodat status updates voor dat sociale netwerk niet langer via het Twitter-programma zijn te zien en te posten.

De TweetDeck-app wordt (vooral) een webapp.

Formeel houdt Twitter nog wel de pc-clients voor TweetDeck aan, maar die staan op het tweede plan. Het bedrijf blogt dat de webapp en Chrome-app als eerste nieuwe functies krijgen, "gevolgd door onze Mac- en pc-apps" (te herkennen aan het blauwe logo). Daarbij linkt het naar de downloads in respectievelijk de Mac App Store en op de eigen site.

Api-beperkingen

Twitter is al geruime tijd bezig de toegang voor externe apps en diensten te reguleren, en daarbij ook letterlijk te beperken. De eisen voor de nieuwe api-versie hebben in de zomer van vorig jaar al kritiek van externe developers opgeleverd. Een veelgebruikte app als FalconPro loopt tegen de door Twitter opgelegde api-grenzen aan, en protesteert daartegen middels een petitie.

Update:

De Windows-download van TweetDeck loopt nu al uit de pas met de webapp, ontdekt Webwereld. Eerstgenoemde zit momenteel op versie 2.5.3, terwijl de website-optie op versie 2.6.1 zit en enkele (minimale) opties biedt die het pc-programma ontbeert.