De zogeheten pensioenering van de Twitter-API (application programming interface) versie 1.0 is op de valreep opgerekt, meldt het sociale netwerk in een summiere blogpost. In plaats van op 7 mei schrapt Twitter de huidige versie van de REST API op 11 juni dit jaar. Het bedrijf doet dit om extra blackout-tests uit te kunnen voeren. De datum en tijd voor de volgende van die tests wordt binnenkort bekendgemaakt, via het officiële account @twitterapi.

Nieuwe API, nieuwe regels

Het beëindigen van REST API 1.0 raakt diverse externe diensten, van andere software-ontwikkelaars. Tegelijk met de invoering van de nieuwe API 1.1 voert Twitter namelijk ook nieuwe regels in. Sommige daarvan worden door developers gezien als beperkingen, of zelfs afknijpmethodes. Zo krijgen Twitter-clients van derden limieten opgelegd voor het aantal gebruikers en voor het aantal tokens waarmee ze toegang verkrijgen tot de API.

Daarnaast raakt het API-einde ook de eigen (overgenomen) Twitter-client TweetDeck van het sociale netwerk. Die software komt ten einde en blijft alleen nog voortbestaan als webapp, die dan aanhaakt op de nieuwe API 1.1. De huidige TweetDeck-applicatie (geschreven in Adobe AIR) wordt niet langer ontwikkeld, maar heeft na de API-overgang ook geen toegang meer tot Twitter. Dit is eerder dit jaar aangekondigd. Veel gebruikers kampen sindsdien al met haperingen en weigeringen.