Microblog Twitter toont niet langer onder een tweet of de verzender een client heeft gebruikt. Gebruikers van het microblog kunnen zo niet langer zien welke bron is gebruikt voor het versturen van een tweet. Het is de volgende speldenprik voor third-party clients zoals Tweetbot en Twitterrific.

Veranderingen stiekem doorgevoerd

Het microblog pakt langzaamaan steeds meer controle over zijn eigen dienst, dat het naar eigen zeggen wil versimpelen. “Dit is onderdeel van ons voortdurende werk om Tweets simpeler te maken en meer nadruk te leggen op de content die gedeeld wordt", aldus een woordvoerder van Twitter tegenover CNET.

Het verwijderen van de client-tag is niet aangekondigd, maar lag wel degelijk in de lijn der verwachting. Eerder werd in juli de broninformatie ook al uit de iPhone-app van Twitter gehaald. Een ontwikkelaar van een Twitter-client voor Windows Phone 8 kwam er nu achter dat de veranderingen ook op Twitters eigen website en alle first-party apps zijn doorgevoerd, schrijft techblog The Next Web.

Kritiek op nieuwe API-eisen groeit

De kritiek op Twitter zwelt aan. De nieuwe strategie van Twitter is niet langer gericht op het verspreiden van zijn dienst door zoveel mogelijk derden. Het lijkt er zelfs op dat Twitter hiermee langzaam de clients de nek om wil draaien. De kort geleden aangekondigde nieuwe API-eisen voor ontwikkelaars leverde al een storm van kritiek op.

Tweetbot moest hierdoor zelfs de ontwikkeling van zijn alpha-versie van zijn Mac-applicatie staken. Of dit de bedoeling is van Twitter is de vraag. Critici vermoeden dat een nieuw advertentiemodel op de rol staat, dat gericht is op zoveel mogelijk verkeer via de eigen site en apps. Daar denkt het microblog al langer over na. De komende periode moet duidelijk worden of dit het geval is. Over zes maanden zijn de nieuwe API-eisen verplicht.

Techblog The Next Web laat op zijn site zien welke verandering Twitter heeft doorgevoerd: Klik voor groot