Twitter maakt zich op voor zijn IPO (Initial Public Offering) en heeft daarvoor het benodigde S1-formulier ingeleverd bij beurswaakhond SEC. Daaruit blijkt dat het microblog 472.613.753 aandelen uitgeeft, wat een bedrag van 1 miljard dollar moet opleveren. Dat is beduidend minder dan aanvankelijk gedacht.

De IPO van Twitter vraagt om openheid van zaken, waardoor duidelijk wordt dat het bedrijf nog altijd verlies maakt. Het 7 jaar oude microblog is wel gegroeid en telt nu maandelijks 218 miljoen actieve gebruikers. In december vorig jaar waren dat er nog 200 miljoen.

Miljoenen verlies

De omzet is het afgelopen jaar eveneens gegroeid, met bijna 200 procent naar 316,9 miljoen dollar in 2012. In dat jaar maakt Twitter desondanks 79,4 miljoen dollar netto verlies. In het eerste half jaar van 2013 staat het verlies inmiddels al op 69,3 miljoen dollar, bij het omzet van 253,6 miljoen dollar.

De voorzichtige beursgang moet Facebook-achtige taferelen voorkomen. Vorig jaar ging er van alles mis rond de overgewaardeerde beursgang van dat sociale netwerk. Twitter laat in het S1-formulier weten de risico’s goed te hebben ingeschat en veel vertrouwen te hebben in zijn nieuws- en advertentiestrategie.

S1-formulier Twitter