Sites en diensten die Twitter willen integreren kunnen dit doen zonder dat gebruikers de pagina hoeven te verlaten. Als er een website wordt bezocht die de @anywhere functie gebruikt is het mogelijk om ieder aanwezig Twitter-account te volgen zonder doorgelinkt te worden naar Twitter.com. Het is de bedoeling om de huidige application programming interfaces (api's) te omzeilen. Dit maakte Twitter ceo Evan Williams bekend tijdens de SXSW conferentie in de VS.

"Ons open technologieplatform is goed bekend en de Twitter api's zijn al op zeer veel plekken in gebruik, maar dit is een andere aanpak. We hebben iets enorm simpels gemaakt", blogt Biz Stone, mede-oprichter van Twitter. " In plaats van gebruik te maken van api's hoeven site-beheerders alleen een paar regels Javascript toe te voegen."

Partners

Wanneer de dienst beschikbaar komt is nog onduidelijk. Wel maakt Twitter partners bekend die gebruik gaan maken van de dienst. Dit zijn onder andere mediabedrijven The New York Times, The Huffington Post en MSNBC, maar ook Amazon, Bing, Yahoo!, Digg en eBay gaan gebruik maken van de dienst. Opvallend afwezig is de zoekmachine Google, die de dienst wel in YouTube integreert.

Met @Anywhere kunnen Twitter-gebruikers bijvoorbeeld een participerend journalist van The New York Times op de voet gaan volgen. Ook wordt het mogelijk om te twitteren over een YouTube-video zonder de videopagina te verlaten. "En dat is pas het begin", aldus Stone.

Teleurstellend

De stap van Twitter wordt gezien als een tegenzet tegen Facebook Connect, een vergelijkbare dienst. Twitter heeft dezelfde functionaliteiten maar liep achter in het makkelijk integreren in andere sites. Connect domineert op dit moment, aldus Mashable.

Het kritische tech-publiek aanwezig bij SXSW reageert licht teleurgesteld, analyseert GigaOM. Vele van de genoemde functies zijn namelijk al beschikbaar via diensten als Tweetmeme of zelfgebouwde Twitter-integraties. Twitter heeft het moeilijk om innovatief te blijven. De aanwezigen hadden meer van het bedrijf verwacht.