Volgens Businessweek leverden contentdeals met Microsoft en Google 25 miljoen dollar op. In ruil daarvoor mogen de zoekmachines van die twee bedrijven twitterberichten doorzoeken. Zowel Bing, de zoekmachine van Microsoft, als Google indexeren deze berichten. De samenwerkingen zijn afgelopen oktober aangekondigd.

De deals zouden genoeg opleveren om het hele jaar 2009 winstgevend af te sluiten, bericht Businessweek op basis van anonieme bronnen. Dat is opmerkelijk want Twitter heeft al sinds zijn ontstaan moeite om een fatsoenlijk businessmodel te vinden. De startup heeft wel ongeveer 100 miljoen dollar aan durfkapitaal binnengehaald. Volgens schattingen is Twitter op papier 1 miljard dollar waard. Officieel wil het bedrijf niets zeggen over de eigen financi├źn.

Telecomkosten gedaald

Volgens de bronnen van Businessweek is het contract met Google goed voor 15 miljoen dollar. Microsoft zou 10 miljoen op tafel hebben gelegd. "De deals waren enorm", aldus een bron. "Met twee pennenstreken kwam er een hoop omzet binnen." Zowel Microsoft als Google willen niet reageren op deze berichtgeving.

Naast de afspraken met Google en Microsoft die geld opleveren, zijn ook de kosten afgenomen. Twitter heeft de uitgaven aan sms-verkeer verlaagd. Twitterberichten worden via zowel het web als sms aangeboden. Doordat de microblogdienst nu een bepaalde massa heeft bereikt, heeft het bedrijf een betere onderhandelingspositie, waardoor die kosten omlaag zijn gegaan.

Veel andere kosten

Critci vragen zich ondertussen af of Twitter daadwerkelijk winstgevend is. Per jaar kost het in de lucht houden van de dienst naar schatting tussen de 20 en 25 miljoen dollar. Techsite CNet wijst er verder op dat de dienst blijft groeien, dat het nieuwe kantoor geld kost en dat er steeds meer nieuwe hardware maar ook personeel nodig is. "Zelfs met de kostenbesparingen aan de telecomkant blijven er genoeg andere, sterk stijgende, kosten over", concludeert Caroline McCarthy van Cnet.

Twitter heeft naar schatting wereldwijd 58 miljoen gebruikers. Sinds de start in 2006 heeft het bedrijf 155 miljoen dollar aan financiering binnengehaald. Twitter heeft naar schatting 105 medewerkers. Dat is een relatief klein aantal voor een dergelijke grote site.