Twitter heeft een concrete datum gehangen aan het einde voor Tweetdeck in de huidige app-vorm. Begin maart liet het sociale netwerk weten dat het de stekker trekt uit Tweetdeck, dat in mei 2011 is overgenomen. De applicatie voor gevorderde Twitter-gebruikers heeft dus in totaal twee jaar voortbestaan in handen van de microbloggingsite.

Toegang weigeren

Tweetdeck is vanaf 7 mei niet langer verkrijgbaar voor iPhones, iPads en Android-apparaten. Op die datum gaat ook de huidige Windows- en Mac-applicatie eruit. Dit betreft niet slechts de beschikbaarheid van die clientprogramma's voor Twitter. De werking van bestaande installaties komt dan ook ten einde.

Het sociale netwerk stapt per 7 mei namelijk over op versie 1.1 van zijn api (application program interface). Het weigert dan toegang aan diensten en apps die nog de huidige versie 1.0 gebruiken. De verlaten Tweetdeck-apps krijgen geen update om de nieuwere versie van de api aan te kunnen spreken.

Voortaan webapp

Officieel komt Tweetdeck niet ten einde: Twitter houdt de client aan als webapp, en als plug-in voor Google's webbrowser Chrome. Daarnaast bestaan er nog wel een apart pc-programma en een voor Mac OS X. Dit zijn echter geen voortzettingen van de huidige desktopapplicatie die draait op Adobe AIR en daardoor besturingssysteemonafhankelijk is. Deze non-webapps staan op het tweede plan, heeft Twitter begin maart al aangegeven.

Tweetdeck is straks alleen nog een webapp: Klik voor groot